Petak, 30. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Cijena električne energije u BiH najniža u Evropi

termoelektrana
Preuzmite sliku

Popularno

Prema izvještaju statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT) o cijenama električne energije u 32 zemlje Evrope, cijena tog energenta najniža je u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Elektroprivrede BiH.

\"termoelektrana\"Izvještaj sadrži podatke o cijenama u periodu maj – decembar 2011. godine za dvije kategorije kupaca, domaćinstva i industrijske kupce.

Prosječna cijena električne energije za domaćinstva koja snabdijeva JP Elektroprivreda BIH u drugom polugodištu 2011. godine iznosila je 13,81 fening po kWh (bez poreza), odnosno 16,16 feninga po kWh (s porezom).

U 27 zemalja Evropske unije prosječna cijena ovog energenta u istom razdoblju iznosila je 35,93 feninga po kWh.

U izvještaju EUROSTAT-a je navedeno da najskuplju električnu energiju plaćaju domaćinstva u Danskoj – 58,2 feninga po kWs, a slijede Njemačka sa 49,5 feninga, Kipar s 47,2 feninga i Belgija s 41,4 feningom po kWs.

Nakon BiH, najniže cijene su u Bugarskoj – 17,1 feninga po kWh, Estoniji – 20,4 feninga i Rumunjskoj – 21,2 feninga po kWs.

Prosječna cijena i za drugu kategoriju – industrijski kupci, također je najniža u BiH, dok je najviša u Kipru – 41,2 feninga po kWs, zatim Malti – 35,2 feninga i Italiji 32,6 feninga po kWs, piše Federalna novinska agencija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: