Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Brčko: Da li je bilo policijske brutalnosti prilikom privođenja muškarca (VIDEO)

brc26
Preuzmite sliku

Popularno

U noći ponedjeljak na utorak u centru Brčkog, na dvedesetak metara od zgrade ove sigurnosne agencije, snimljeno je brutalno privođenje jednog muškarca.

brc26

Žrtva policijske brutalnosti je u izjavi za „otisak.ba” zamolio da mu za sada ne spominjemo identitet i da je sve prijavio Unutrašnjoj kontroli.

-Bio sam pijan. Krenuo sam automobilom ulicom Prnjavor no iako je jednosmjerna u susret mi je išlo vozilo JP „Komunalno Brčko”. Nisu htjeli da se maknu da prođem iako su kršili zakon. Nakon toga sam iz revolta automobilom ušao na pješačku zonu, odnosno Trg mladih, gdje je saobraćaj zabranjen. Ostao sam u automobilu i zaspao- tvrdi ovaj čovjek.

Nakon toga na Trg je u službenom vozilu sa uključenim rotacijama stigla policija kako bi riješila slučaj.

-Iz svog vozila sam izašao sa podignutim rukama u vis. Stavili su mi lisice na ruke i počeli tući. Ostalo je zadokumentovano na snimku- kazuje nam čovjek, koji je prema svemu sudeći žrtva prekoračenja policijske ovlasti koji nam pokazuje modrice na desnoj nadlaktici.

Na snimku se vidi kako ga policajci vezanog sprovode da automobila, jedan od njih ga hvata za glavu i trese i on ulazi u vozilo. U tom momentu dotrčava policajac bez kape na glavi i šutira čovjeka dok je vezan u službenom automobilu.

Portparol policije u Brčkom Halid Emkić je u telefonskoj izjavi kazao da je u utorak iza ponoći policija zaprimila anonimnu dojavu od muškarca kako nepoznata osoba iz svog automobila pušta glasnu muziku i na taj način uznemirava građane.

-Policija je izašla na lice mjesta i kod fontane na Trgu mladih zatekla parkirani automobil „opel zafira”. Prilikom preduzimanja radnji, odnosno traženja da M.T. isključi muziku, isti je odbio postpiti po naređenju policije. Počeo je galamiti na policiju. Nakon toga policajci su istog lišili slobode uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Bio je vidno alkoholiziran, a u stanici je odbio alkotestiranje- kazao nam je Emkić.

Dodajući da slučaj nije prijavljen Jedinici za profesionalne standarde /unutrašnja kontrola op.a/ koja će se baviti ocjenom zakonitosti o upotrebi sile.

-JPS provjerava sve činjenice u ovome slučaju. Ukoliko se utvrdi da je bilo neprofesionalno primjenjena sila policajci će snositi posljedice- objašnjava Emkić.

Dodajući da nadležni u policiji nisu vidjeli snimak, te da će kada bude objavljen, vjerovatno, biti predmetom istrage.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: