Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

‘Bosanci’ prevarili Hrvata i uzeli mu 320.000 eura

bubrovnik-more
Preuzmite sliku

Popularno

Oštećeni državljanin Hrvatske je optuženima isplatio ukupno 320.000 eura.

bubrovnik-more

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv triju osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prevare i krivotvorenje isprave sklapajući lažni ugovor i falsificirajući potpis radi stjecanja protupravne imovinske koristi, a vezano za koncesiju na objekte Hotel Vis 2 u Dubrovniku i Vila Aurora u Trstenom, oba Republika Hrvatska, a vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Optuženi M.B. (1961.), A.M. (1988.) i I.Ć. (1949.) se terete da su u vremenu od sredine 2008. godine pa do travnja 2009. radi stjecanja protupravne imovinske koristi načinili lažni ugovor o dodjeli koncesije te isti ovjerili falsificiranim pečatom Komisije za koncesije BiH, krivotvorili potpis predsjedavajućeg Komisije, potom načinili lažni dokument Ministarstva financija i trezora BiH, kao i lažnu uplatnicu za plaćanje koncesijske naknade, čime su doveli u zabludu nalogodavca koji je vjerovao u legalnost ugovora te shodno tome isplatio optuženima iznos od oko 320.000 eura, a na svoju štetu.

Radi se o sklapanju lažnog ugovora i falsificiranju potpisa radi stjecanja protupravne imovinske koristi, a vezano za koncesiju na objekte Hotel Vis 2 u Dubrovniku i Vila Aurora u Trstenom, oba Republika Hrvatska, a vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Oštećeni je u zabludi da je dobio pravo na korištenje nekretnina uz naknadu na vrijeme od najmanje 50 godina, s mogućnošću produženja na još 40 godina, potpisao Ugovor o posjedovanju.

Na osnovu tog ugovora, smatrajući da ispunjava svoje obveze, oštećeni državljanin Hrvatske je optuženima isplatio ukupno 320.000 eura.

Tužiteljstvo KS je predložilo da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena izvršenjem kaznenog djela. (Bljesak.info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: