Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bosanci i Hercegovci bi radije veće plate, a manje dana godišnjeg odmora

godisnji odmor
Preuzmite sliku

Popularno

Najveći broj zaposlenih građana Bosne i Hercegovine ima najviše od 14 do 18 dana godišnjeg odmora.

\"godisnjiBrojem slobodnih dana su većinom zadovoljni, a kada bi mogli birati između povišice plate ili više dana godišnjeg odmora, izabrali bi veću platu, navodi se u istraživanju portala Posao.ba.

Zaposleni ispitanici, njih 52 posto, je uglavnom zadovoljno dužinom godišnjeg odmora kojeg dobiju.

Tako 17 posto ispitanih ima pravo na 14 do 18 dana godišnjeg odmora, 16 posto ispitanih ima od 18 do 20 slobodnih dana, a 16 posto ima i više od 24 dana godišnjeg odmora. Najkraći godišnji odmor u trajanju do sedam dana ima 15 posto ispitanika.

Kada bi imali priliku birati, 79 posto ispitanih bi izabralo povišicu plaće umjesto većeg broja slobodnih dana, što govori o stupnju nezadovoljstva kada je u pitanju visina plate. Čak 54 posto zaposlenih radi vikendom, a za 36 posto onih koji rade vikendom, subote se računaju u dane godišnjeg odmora.

Bez obzira na broj slobodnih dana, Bosanci i Hercegovci planiraju iskoristiti svoje godišnje odmore u 2012. godini.

Tako će 73 posto ispitanika otići ili je već otišlo na godišnji odmor, a godišnji odmori se koriste najviše u vrijeme ljetnih mjeseci ili neposredno poslije ljetne sezone.

Bez ograničenja pri korištenju godišnjeg odmora je 52 posto ispitanih, koji godišnji odmor mogu iskoristiti u nekoliko dijelova.

Ostali ispitanici godišnji odmor smiju podijeliti na svega dva dijela ili u ga iskoristiti odjednom u cijelosti. Godišnji odmor u potpunosti ne iskoristi 38 posto ispitanih, a najčešći razlozi su pretrpanost poslom (38 posto) te pritisak poslodavca (33 posto).

Na godišnji odmor u vrijeme kad im to odgovara može otići 43 posto ispitanih, pod uslovom da se unaprijed dogovore sa poslodavcem o terminu, 33 posto ispitanih ponekad ima problem s odlaskom na odmor u željeno vrijeme zbog previše posla ili nedostatka ljudi, dok 24 posto ispitanih uvijek ima problem sa odlaskom na godišnji odmor u željeno vrijeme.

Ipak, dok su na godišnjem odmoru, najveći broj ispitanika ne mora razmišljati o poslu (43 posto), dok 24 posto ispitanih uvijek mora biti dostupno poslodavcu i klijentima.

Međutim, ispitanici su u velikom broju bili u prilici prekidati godišnji odmor zbog posla. Tako je 29 posto ispitanih odmor prekidalo više puta, dok je 21 posto ispitanika odmor do sada moralo prekinuti jednom, navodi se u istraživanju portala Posao.ba.

Istraživanje Godišnji odmori u BiH je provedeno u razdoblju juni – avgust 2012. godine na portalu Posao.ba. U istraživanju je sudjelovalo 659 zaposlenih posjetitelja tog portala.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: