Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bosanac najmoćniji mafijaš u JAR: Veselin Laganin, šef narko mafije!

narko-mafija-jar
Preuzmite sliku

Popularno

Veselin Vesko Laganin (53), koji se zajedno sa Darkom Šarićem nalazi u Južnoafričkoj Republici, glavni je snabdjevač australijskog kontinenta narkoticima

\"narko-mafija-jar\"Veselin Vesko Laganin (53), Somborac rodom iz BiH, koji iz Južnoafričke Republike šalje pakete kokaina za Australiju i Novi Zeland, uz Darka Šarića čini vrh srpskog kriminalnog podzemlja u ovoj afričkoj zemlji, a najnovije otkriće beogradskog lista Press o Laganinovom „biznisu\” još jedan je dokaz o visokim pozicijama koje u ovoj državi zauzimaju kriminalci porijeklom iz Srbije i Crne Gore.

Vesko Laganin, stanovnik Johanesburga, u tamošnjim medijima je opisan kao veoma opasan i prijek čovjek, koji je u Afriku došao sa prostora SFRJ. Laganin važi za jednog od najbližih saradnika češkog biznismena i milijardera Radovana Krejčira, koji se smatra jednim od najmoćnijih ljudi u Južnoafričkoj Republici.

– Upravo je Krejčir veza Šarića i Laganina. Naime, kada je Šarić nakon „Balkanskog ratnika\” potražio utočište u JAR, Laganin je preko Krejčira prvi pomogao. Tako je uspostavljena saradnja Šarića i Laganina, koji je od tog trenutka Šarićev kokain iz Južne Amerike počeo da šalje za Australiju i Novi Zeland. Na ovaj način Južnoafrička Republika postala je neka vrsta obećane zemlje za srpske kriminalce – objašnjava izvor Pressa, podsećajući da je i Dobrosav Gavrić, koji je ubio Željka Ražnatovića Arkana, našao utočište na jugu Afrike.

Međutim, Arkanov ubica je potom izgubio zaštitu Krajčira i Laganina i priklonio se suparničkom klanu. Potom su u JAR došli Darko Šarić i Rodoljub Radulović. Šarić se sklonio u JAR jer je tamo našao zaštitu njihovih kriminalca, ali i policije. Ipak, pitanje je da li bi se tako snašao da nije bilo Laganina. Taj čovjek je prvi od svih kriminalaca sa ovih prostora stekao pozicije i tako postao veza sa sve koji su kasnije došli.

Bez obzira na „topao prijem\” u JAR, Darko Šarić ne bi bio tako dočekan da sa sobom nije donio ogromne količine novca koje je zaradio u Čileu, Argentini i Kolumbiji.

\”Sigurno je da Laganin i Krajčir imaju velike koristi od Darka Šarića. Oni su njemu ponudili zaštitu, on njima deo novca od razrađenog sistema krijumčarenja narkotika i ta saradnja za sada uspeva. Ali pitanje je koliko će to moći da traje\”, kaže sagovornik Pressa upućen u situaciju u JAR, i objašnjava:

\”Njima je do sada išlo naruku to što je u svim sferama društva Južne Afrike moguće potkupiti sve i svakoga, ali tome polako dolazi kraj. Ne samo da je prekipelo vlastima Južne Afrike već se u ceo slučaj uključila i američka DEA, koja sada pročešljava puteve kokaina koji idu preko ove zemlje. To sve podseća na priču o „Balkanskom ratniku\”, a nagoveštava se da DEA u saradnji sa lokalnom policijom sprema veliku čistku. Upravo u tom smislu treba posmatrati prebacivanje biznisa u Australiju i Novi Zeland, za šta je trenutno glavni čovek Vesko Laganin.\”

Verovatno najbolje tumačenje velikog „uspjeha\” srbijanskih sumnjivih momaka na rogu Afrike dao je jedan južnoafrički sociolog, koji je u listu Star objasnio da su žestoki momci sa ovih prostora „veoma žilavi jer su se rata i genocida posljednjih godina i te kako nagledali, što im je postalo prirodno stanje stvari i u mirnodopskim uslovima\”.

\”Srpski momci kontroverznih biografija, pored te žilavosti i prijekosti, uspjeli su svoj „biznis\” da organizuju, između ostalog, zato što je Južnoafrička Republika zemlja velikih razlika. U jednu ruku to je najljepša zemlja svijeta sa infrastrukturom jedne Amerike, a s druge strane zemlja u kojoj posljednjih godina može da se kupi ama baš sve. Od imena i prezimena do djeteta i kompletne porodične biografije do pet koljena unazad\”, navode mediji u Južnoafričkoj Republici.

Prema podacima do kojih je Press došao, Vesko Laganin je srpsko državljanstvo dobio 2007. godine, a naredne 2008. u Pančevu je sklopio brak sa Slađanom Marković. U evidencijama rođenih i knjizi državljana, sem Veselina, nije upisana nijedna druga osoba sa prezimenom Laganin.

O Veselinu Vesku Laganinu u Somboru i Bačkom Bregu, selu u somborskoj opštini gde je rođen, niko ništa ne zna. U Somboru kažu da za Veska Laganina nikad nisu čuli, čak da im je to prezime potpuno nepoznato, dok se stariji mještani Bačkog Brega sjećaju da je nekad u ovom selu živjela porodica Laganin, ali da su se davno odselili, prenosi Slobodna Bosna

\”U Bački Breg su, verovatno, kao i većina žitelja, došli kolonizacijom, jer je njegov otac Veso iz Velikog Gubera, sela u opštini Livno u zapadnoj Bosni. Majka Nada je iz Rastine u okolini Sombora. Pošto se sve to dešavalo pre mog rođenja, samo po priči starijih komšija sam čula da su se nedugo po Veselinovom rođenju odselili, a gde, niko ne zna. U selu nemaju rodbine, niti ima više i jedne porodice sa tim prezimenom\”, rekla je Milena K. iz Bačkog Brega.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: