Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH očekuje ino-ulaganja do 3,7 milijardi KM

invest-online
Preuzmite sliku

Popularno

Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH očekuje da se u BiH do 2015. godine sliju direktne strane investicije u vrijednosti do 3,76 milijardi KM, nakon što je lani zabilježen priliv skromna 392 miliona KM.

\"invest-online\"DEP u novom dokumentu \”Perspektive 2012 – 2015\” svoje procjene prvenstveno bazira na započetim i najavljenim privatizacionim i infrastrukturnim projektima u BiH, uglavnom u elektroenergetskom sektoru.

\”Ukupna strana ulaganja u BiH u toku ove godine mogla bi se kretati u rasponu od 460 do 660 miliona KM, u idućoj godini od 590 do 990 miliona KM, u 2014. godini od 680 do 990 miliona KM, te u 2015. godini od 720 miliona do 1,12 milijardi KM\”, procjenjuju u DEP-u.

Za ovu godinu navode nastavak realizacije plana privatizacije u FBiH koji predviđa prodaju državnog kapitala knjigovodstvene vrijednosti do 95 miliona KM, koja uključuje sarajevska preduzeća \”Hidrogradnja\”, \”Šipad Export Import\”, UNIS i \”Energopetrol\”.

Napominju, takođe, da je krajem minule godine počela izgradnja termoelektrane-toplane Zenica od strane kazahstanske kompanije \”KazTransGas\”, koja će s opštinom Zenica ukupno uložiti oko 500 miliona KM do 2015. godine.

U DEP-a računaju i na investicije grupacije EFT u izgradnju termoelektrane i proširenje postojećeg rudnika u Stanarima, kod Doboja, te izgradnju hidroelektrane Ulog, zbirne vrijednosti od 1,1 milijardu KM do kraja 2016. godine. Kao značajnu investiciju navode i modernizaciju i proširenje prerađivačkih kapaciteta Rafinerije nafte Brod od strane ruskog \”Zarubezhnefta\” za period 2011 – 2015. godina u ukupnom planiranom iznosu od oko 1,6 milijardi KM, od čega bi ove godine bio uložen iznos od 20 do 100 miliona KM.

Za iduću godinu se očekuje početak izgradnje TE Ugljevik 3 u iznosu od oko 800 miliona KM u periodu od tri do četiri godine, čiji je investitor kiparska firma s ruskim kapitalom \”Comsar Energy\”.

Kao najveća nova ulaganja u 2014. godini navode početak gradnje sedmog bloka TE Tuzla snage 450 megavata ukupne vrijednosti od 1,647 milijardi KM, od čega bi u prvoj godini bilo uloženo do 140 miliona KM. Ističu i otpočinjanje projekta izgradnje hidroenergetskog sistema Gornja Drina pod uslovom da je prethodno završen proces pronalaženja strateškog partnera od strane Vlade RS i \”Elektroprivrede RS\”, gdje u prvoj godini očekuju 50 miliona KM. Od nastavka procesa privatizacije preduzeća u FBiH očekuju između 100 i 150 miliona KM, prenosi ekapija.ba

Ukoliko se energetski projekti u Tuzli i gornjem slivu Drine pokažu uspješnim, u DEP-u ukazuju da u 2015. godini postoji vjerovatnoća i za početak ulaganja u osmi blok TE Kakanj (ukupna vrijednost projekta 1,224 milijarde KM), odnosno u projekat HES Srednja Drina (1,622 milijarde KM).

Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, smatra da su projekcije DEP-a realne, ali da će njihova realizacija zavisiti kako od uticaja ekonomske krize, tako i od odlučnosti vlasti da sprovedu zacrtane planove.

\”Već nekoliko godina postoje pripremljeni projekti za izgradnju novih termoenergetskih blokova u Ugljeviku, Kaknju i Livnu, do hidroelektrana na Drini i Bosni, kao što je HE Vranduk. Prostor za ogromne investicije u elektroenergetski sektor sigurno postoji, ali nove vlasti moraju promijeniti dosadašnji pristup tome. Ukoliko se usvoje prave mjere, ne vjerujem da će biti teško naći investitore\”, kaže Čičić.

Za razliku od perspektivnog elektroenergetskog sektora, Čičić je pesimista kada je u pitanju dalji proces privatizacije preduzeća u FBiH, ukazujući da su proteklih nekoliko godina mnogi predmeti propali zbog uplitanja političkih interesa.

Uticaj kreditnog rejtinga

U Direkciji za ekonomsko planiranje BiH kažu da će nedavne promjene kreditnog rejtinga BiH sigurno imati uticaj na priliv stranih direktnih investicija.

Podsjećaju da je u agencija \”Standard & Poors\” u martu poboljšala rejting \”B na posmatranju negativno\” na \”B stabilno\”, dok je agencija \”Moody;s\” početkom ovog mjeseca smanjila kreditni rejting BiH sa \”B2 negativno\” na \”B3 negativan\”.

Izvor: ekapija.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: