Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH će zahvatiti novi crni talas: Hrana poskupljuje za čak 30 posto!

samoposluga
Preuzmite sliku

Popularno

Već zabilježen porast cijena hrane u EU, ali i u našem okruženju.

\"samoposluga\"Prema pisanju stranih medija, globalne cijene hrane ponovo su u porastu. Naime, indeks cijene hrane Svjetske banke povećan je od decembra 2011. do marta 2012. osam posto, i sada je samo šest posto niži od svoga maksimuma iz februara 2011. godine.

Odgovarajući na pitanje kako će se globalna kretanja odraziti na tržište BiH, dr. Anton Jekauc, ekonomski analitičar, ne daje nimalo ohrabrujuće prognoze.

– Već je zabilježen porast cijena hrane u EU, ali i u našem okruženju, posebno u Hrvatskoj, zbog dugotrajne suše. Duga i oštra zima nanijela je velike štete plasteničkoj proizvodnji. Slično je i u BiH, koja ima dodatne probleme u zakasnjeloj sjetvi i ogromnom procentu neobrađene zemlje. Sve će to lančano izazvati porast cijena hrane minimalno 30 posto za prvo polugodište ove godine, u odnosu na drugo polugodište 2011. godine – tvrdi Jekauc.

Dodaje da su indeksi porasta cijena hrane koje objavljuje Svjetska banka vrlo pouzdani indikatori na svjetskom tržištu.

Slično predviđaju i na portalu Namirnice.ba, koji u kontinuitetu prati cijene u bh. trgovinama.

– Svjetski trendovi, kao što su kretanje cijene nafte ili potražnja, osim vremenskih prilika, određuju cijenu hrane u svijetu. U 2011. kao i na početku ove godine ti trendovi nisu bili pozitivni – kazao nam je Muris Kudić, urednik projekta Namirnice.ba a prenosi Dnevni Avaz

Saniranje zaliha

– U aprilu 2012. godine ipak je zabilježen blagi pad cijena hrane u svijetu, uglavnom zbog povoljnih vremenskih prilika. Eksperti, međutim, upozoravaju da zbog saniranja svjetskih zaliha hrane ne treba očekivati povoljnije cijene dugoročno – dodao je Kudić.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: