Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

BiH će u narednih 100 godina biti pogođena enormnim vrućinama!

vrucine
Preuzmite sliku

Popularno

Evropska agencija za prirodnu sredinu (EEA) predstavila je interaktivnu mapu na kojoj je prikazan rizik od toplotnih talasa za evropske gradove od 2071. do 2100. godine na osnovu trenda globalnog zagrijavanja planete.

\"vrucine\"

Južni dio Španije, dijelovi juga Francuske, Italija, Grčka, Srbija i zapadni dio Turske bit će najizloženiji vrelim talasima u narednim decenijama, a prema onome što mapa pokazuje ništa bolje neće proći ni BiH.

Ovi regioni godišnje će vjerovatno imati više od 50 dana sa temperaturom iznad 35 stepeni Celzijusovih, a noćna temperatura neće padati ispod 20 stepeni Celzijusovih, prenio je AFP.

Najmanji rizik od toplotnih talasa prognozira se za sjeverni dio kontinentalne Evrope, britanska ostrva, Skandinaviju i južni Baltik.

Ovim meteorološkim modelom obuhvaćeno je 500 gradova u kojima je procijenjen rizik od nastanka \”urbanog zagrijanog ostrva\”.

U obzir su uzeti asfaltni putevi i betonski objekti koji u sabi zadržavaju toplotu, kao i zelena područja koja donose olakšanje tokom trajanja toplotnih talasa.

AVAZ / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: