Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BIH: Da je palimo, kume!?

vatra1
Preuzmite sliku

Popularno

Nedavni požari, koji ne fermaju puno entiteske linije, zahvatili su našu milu & dragu BiH. Tako je gorjelo i u Federaciji, a bilo je vatre i u Republici Srpskoj.

\"vatra1\"

Autor: Dragan Bursać

Trebinje, Nevesinje, Srebrenica bili su u vatrenom obruču i samo se čekao uzlet ruskog helikoptera da riješi stvar. Ali široke ruske duše tražile su 100 tisuća maraka da podignu vjertoljot. Čekalo se pet dana da se obezbijede novci. Naime, ruski helikopter koji je trebalo da pomogne u gašenju požara nije uzletio zbog, kako rekoše, administrativnih problema, jer je bilo potrebno skuckati 100.000 KM za gorivo.

Tako se prešlo na kantice, kofice, prskalice, pajalice i, uopšte uzev, sve srednjem vijeku poznate metode gašenja vatrene stihije. Doduše, srednjevjekovni Balkanac bio je, izgleda, mnogo uspješniji. Brojčano nadmoćniji. Jer, kako efikasno ugasiti i ranč babe Stane sa svega 30 vatrogasaca, a kamoli požarnu liniju od nekoliko desetina kilometara?

U čitavom ovom galimatijasu gluposti, Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u budžetu za narednu godinu biti planirana sredstva za nabavku dva helikoptera, od kojih će jedan biti lociran u Hercegovini.

\”Nadam se da ćemo već sljedećeg ljeta nabaviti ove helikoptere, što bi znatno olakšalo posao i smanjilo štetu\”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju.

Pa, dragi Milorade, možda te savjetnici loše obavještavaju, a možda su ti mračna stakla na poluprivatnom helikopteru, ali šta će ti protivpožarni helikopteri na kraju sezone požara i to za narednu godinu? Mislim, lijepo je to sve, nego ti grtalice i kamione za mećave spremaj! Jer, Milorade, klima se promijenila. Što će reći, duge, sniježne i hladne zime i tropska ljeta. E, sad nam dolazi zima, a ne ljeto, Predsjedniče. Čisto da ne mašite svaki put godišnje doba (kao onomad kad ste u po avgusta ko biva nekog hapsili u operaciji ,,Proljeće\”). I onda kad prosječan čovjek vidi da prvi od (ne)jednakih ne pokazuje ni ,,f\” od funkcionalosti, čemu da se nada? Kakav ,,samostalan entitet\”, takva i funkcionalnost.

U svemu ovome, kiša se pokazala kao najefikasnije rješenje. Toliko o funkcionalnosti Republike Srpske-entiteta, čije vođe vele da ima sve predikate državnosti. Jebo predikate kad izgori entitet!

Sa druge strane, dakako vatrene linije, stoji Federacija ili država BiH (zaokruži po izboru). Metode gašenja požara su, za divno čudo, iste. Molitve za kišu, dodolske pjesme i pokoji oprljeni mještanin. O razmjerama katastrofe govori hrvtaski pilot kanadera.

Naime, prema riječima zapovjednika Vatrogasne jedinice Mostar Petra Jurića, pilot kanadera, koji ima višegodišnje iskustvo u gašenju požara, rekao je kako za gašenje požara koji divlja nad Mostarom treba najmanje pet kanadera. Treba li uopšte napominjati da BiH nema niti jednog!

A, BiH je i zvanično država. Jebo takvu državu!

Požar u avgustu otvorio je stara pitanja – Ko smo, Šta smo i Čemu sve ovo? Nisu baš doslovno kantovska, ali su od vitalnog značaja.

Prvo, postoji li BiH i pripadajući joj entiteti? Fiktivno, da. Možda i pravno. Ali funkcionalno, apsolutno NE. Jer u BiH, osim hude i silne administracije, koja je sama sebi svrha i koja kao egipatski skakavac izjede sve, ne funkcioniše apsolutno ništa. BiH vam dođe kao ona naprava za koju Patak Dača veli – Ne znam šta je ovo, a uz to i ne radi! Doduše, ova zemlja ipak nešto radi – Intenzivno ne želi da proglasi vanredno stanje! Zašto? Pa, onda bi morala isplatiti odštetu ljudima kojima je požar uništio sve. Ali, nema država tog senzibiliteta.

I onda se na sve, jelte, logičnim slijedom, nameće još jedno pitanje – A šta će nama sve ovo? A onda ide onaj nacionalistički prijedlog – A da rušimo mi ovo, kume?

\"vatra-vatrogasci\"Kad se kumovi pitaju

Ali, ne brinite se, odgovor je – JOK KUME!

Da se razumijemo, nacionalisti svih boja i fela po difoltu su u krivu. Ali, kad je BiH sa pripadajućim entitetima u pitanju, lokalni veliki Srbi, Hrvati i Bošnjaci su svoji na svome.

Jer, neće ,,kumovi\” rušiti ništa!

Oni uzgajaju dva mastodonta – Republiku Srpsku i BiH. Jedno je ko biva entitet koji bi da bude država, a drugo je država, koja ne zna najtačnije ni šta će sa sobom i svojom državnošću, ni dokle seže njena moć (ako je uopšte ima).

Pa opet pitanje – A koji će moj nama takav entitet? Pa, treba, kume. Od čega će ,,kumovi\” raditi i graditi svoje Skadre na Bojani? Neće im ,,teheransko Sarajevo\” pare prebacivati. Ovako, svaki srpski tajkun svoju ,,malu barku\” sa četiri ocila ima, pa opleti, raspašoj po narodu, za narodne pare. A i što ne bi, kad im narod svake 4 ili dvije godine (zavisno od ciklusa, da prostite) daje legitimitet. Ne mogu se oni nakrasti, koliko puta narod može glasati za njih. Ako, ako, kume…

Država BiH, sa druge strane, superfunkcionalno pali automobile – one kojima nisu prekucali broj šasije i motora i prodali ,,kumovima\”, bori se na požarištima sa trideset vojnika i dva helikoptera, koja su više na zemlji, nego u zraku. Za to vrijeme, Direktor Federalne uprave civilne zaštite Alija Tihić je, a gdje bi drugdje bio, nego na odmoru. Veli: ,,Ima ljude koji ga mijenjaju\'\’. Kako to čine, nepoznanica je velika.

Ali, kume, izgleda da ne treba ni BiH rušiti! Jer od čega bi živjeli parlamentarci, kantonalni namještenici, vozači, ljubavnice, snaje i šurnaje? Pregaoci, koji zatome više od bilo kojeg svjetskog požara.

Evo, već sada se procjenjuje da će vatrena stihija pojesti nešto više od 10 milijardi KM u BiH. A zna se da je vatri prethodila suša.

Prve grube procjene govore da su štete na kukuruzu u Semberiji oko 60 miliona maraka – koliko iznosi ukupan entitetski budžet za poljoprivredu. U Semberiji, koja je najveći proizvođač hrane, štete su 80, negdje i 100 odsto – kažu za RSE u gradskoj upravi Bijeljina. Stihija pojede, ali ,,kumovi\” ne plaćaju. Plaćaće to jadni narod, kad mu vekna hljeba u septembru bude 3-4 marke.

I zato upamtite, niti jedan pristojan nacionalista, sa guzicom u fotelji, neće dozvoliti rušenje BiH, sa pripadajućim joj entitetima. Jer, da nije zemlje ovakve kakva jeste, da je, bože me oprosti, nekakva pravna država, Semir Osmanagić bi morao da ,,otkrije\” još jedno desetak piramida, pa da ih u zatvore pretvori.

Ovako, dok je nama nacionalista, niko ne smije da dirne u državicu popaljenu. Prema tome, u borbi protiv požara država nije nemoćna. O, ne! Postoje pravne regulative, zakonski i podzakonski akti, način na koji se proglašava elementarna nepogoda…ma trista čuda. Jedino malo fali helikoptera, kanadera, vatrogasaca, pristupnih puteva, ljudstva, para za ruske helikoptere, želje i volje de se to sve umreži…ostalo imamo.

Ipak, ako je išta pozitivno na pojedinim požarištima vatrenu stihiju gase ljudi, pomažući jedni drugima u nevolji. Nema Srba, Bošnjaka, Hrvata…samo ljudi. A, mi ostali? Hoćemo li čekati da nam vatra pokuca na vrata pa da se tek onda rješavamo ,,kumova\”?

BUKA / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: