Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bh. delegacija putuje u Luksemburg: Kredit od 166 miliona eura za 5C

autoput-gradnja
Preuzmite sliku

Popularno

Rok povrata kredita bit će 25 godina, uz kamatnu stopu od nešto višu od jedan posto

\"autoput-gradnja\"Delegacija BiH naredne sedmice putuje u Luksemburg, gdje će dogovoriti i parafirati kreditni sporazum s Evropskom investicijskom bankom (EIB) u vrijednosti od 166 miliona eura, saznaje \”Dnevni avaz\”.

Kredit je namijenjen za gradnju pojedinih dionica koridora 5C u Federaciji. Ovim kreditom bit će finansirane dionice Vlakovo – Tarčin južno od Sarajeva, za koju je izbor izvođača pri kraju, te Svilaj – Odžak na sjeveru zemlje.

Grejs period

Kako nam je potvrđeno, predstavnici ministarstava finansija BiH i FBiH te još nekih institucija u srijedu će obaviti završne pregovore sa EIB-om, nakon čega će sporazum biti parafiran. Prema našim informacijama, kredit će biti uzet na 25 godina uz pet godina grejs perioda. Kamata će biti samo euribor, odnosno nešto više od jedan posto.

Nakon dogovora naredne sedmice, sporazum treba odobriti Upravni odbor banke. S naše strane, kredit mora dobiti saglasnost Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Sporazum će potom potpisati direktor EIB-a za jugoistočnu Evropu s našim ministrom finansija, a zatim će ga ratificirati Parlament, pojasnio je sagovornik našeg lista iz ove oblasti.

Političke igre

Proces odobravanja kredita u institucijama trajat će devet do 12 mjeseci. No, sve su to formalnosti ako ne bude političkog poigravanja s ovim novcem, odnosno ako pojedine stranke ne budu namjerno kočile njegovo povlačenje, kao što je bilo s prošlim sazivom Vijeća ministara BiH. Podsjetimo, kredit je iz političkih razloga ranije blokirao bivši ministar finansija Dragan Vrankić.

RS uzela 150 miliona eura od EBRD-a

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit Javnom preduzeću \”Autoputevi Republike Srpske\”, u iznosu od 150 miliona eura, za prvu fazu gradnje autoputa Banja Luka – Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja, u dužini od 37 kilometara. Potvrdio je to jučer u Banjoj Luci potpredsjednik EBRD-a Jan Fišer (Fischer) tokom razgovora s potpredsjednikom Vlade RS Antonom Kasipovićem i ministrom finansija Zoranom Tegeltijom.

Izvor: Dnevni avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: