Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Bajram u islamskom svijetu u tri različita dana

bajram islamski praznik
Preuzmite sliku

Popularno

Turska, Albanija i Makedonija sutra, Saudijska Arabija, BiH i većina islamskih zemlja u petak, Pakistan, Indija i Bangladeš u subotu slave prvi dan Kurban bajrama

bajram islamski praznikZbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizlaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja Mlađaka i početka mjeseca Zu-l -hidždže, muslimani svijeta će prvi dan bajramske radosti obilježiti u tri različita dana.

Prvi dan Bajrama muslimani u Turskoj, Makedoniji i Albaniji će obilježiti u četvrtak 25.oktobra, dok će muslimani Saudijske Arabije i većine drugih islamskih zemalja, među kojima su i Bosna i Hercegovina i druge zemlje regije, prvi dan Bajrama slaviti u petak, 26. ovog mjeseca. Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša su donijele odluku o početku Kurban-bajrama u subotu, 27.oktobra.

Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu.

Tuzlanski.ba / Anadolija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: