Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Arktik se topi, Europi prijete ekstremno hladne zime!

arktik topljenje
Preuzmite sliku

Popularno

Topljenje leda na Arktiku snažnije je nego ikad ranije od početka mjerenja, a led se ne može više obnoviti, što znači da bi se Europa zbog topljenja leda mogla suočiti s ekstremno hladnim zimama.

arktik topljenje

Kako prenose njemački mediji, stručnjaci upozoravaju da je količina otopljenog leda ove godine bila veća nego ikad od početka mjerenja 1973. godine, što bi moglo imati opasne posljedice za ljude i prirodu.

Ekstremne zime u Europi mogle bi učestati‘, izjavio je član stručne mreže Ruediger Gerdes s Instituta za istraživanje polova i mora Alfred Wegener, prenio je jedan tjednik. Prema njegovim riječima, topljenje leda može se objasniti samo klimatskim promjenama što su ih prouzročili ljudi.

Sredinom septembra ledom je bilo prekriveno samo 3,37 milona četvornih kilometara površine na Sjevernom polu, a ta je površina između 1979. i 2000. godine iznosila u prosjeku 7,5 milona četvornih kilometara. To znači da se proteklih godina otopilo više od pola ledene površine.

Prema nekim procjenama, količina leda na Arktiku čak je najmanja u proteklih 1500 godina, a prema najnovijim simulacijama klimatskih prilika, do sredine stoljeća Arktik bi ljeti mogao biti potpuno bez leda.

Klimatolozi upozoravaju da bi nestanak leda mogao ubrzati razmjenu topline između oceana i atmosfere i stvoriti ogromne vjetrove, što bi moglo dovesti do krajnje hladnih i snježnih zima u Europi. (Hina)

Tuzlanski.ba / Dnevnik.hr

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: