Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ako ne budete kući kad popisivač dolazi, možete biti kažnjeni…

popis-stanovnistva-slika1
Preuzmite sliku

Popularno

Na današnjem brifingu istaknuto je da je građanska obaveza učestvovati u popisu stanovništva i domaćinstava.

popis-stanovnistva-slika1

Pored popisnice koja se ispunjava za svaku osobu, Agencija za statistiku BiH popisat će i kućanstva. Za to je namijenjen Upitnik za domaćinstvo i stan, u sklopu kojeg će, prvi put nakon 1968. godine, biti obavljen popis poljoprivrede

Nakon 22 godine, popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će održan od 1. do 15. oktobra. Ovim povodom danas je u hotelu Evropa održan brifing za novinare, na kojem su predstavljene popisnice, ali i javna informativna kampanja koja starta 1. septembra, a koja za cilj ima upoznati građane s pravilima popisa.

Na današnjem brifingu, u ime Agencije za statistiku BiH bili su direktor Zdenko Milinović, glavna metodologinja Nora Selimović te savjetnica za odnose s javnošću Mirsada Adembegović.

Ovom prilikom pojašnjeno je da, pored pitanja – koliko nas u BiH ima – rezultati popisa će pokazati i ko smo (starost, spol, obrazovanje…), te gdje i kako živimo (da li živimo u svom stanu/kući, ili smo podstanari, imamo li vodu, struju…).

Dvadeset hiljada popisivača popisat će tako od 1. do 15. oktobra stanovnike i domaćinstva u 142 opštine na području cijele države. U popisnicama će se, pored seta obaveznih pitanja (spol, starost…), naći i setovi pitanja o mjestu stanovanja (morate, recimo, znati i mjesto stalnog stanovanja svoje majke u vrijeme kada vas je rodila), pitanja o migracijama, zatim etničko-kulturološka pitanja, pitanja o obrazovanju, te ekonomska pitanja, a prvi put u BiH u popisnici će se naći i set pitanja za osobe s određenim poteškoćama, koje će pokazati zdravstveno stanje stanovnika ove zemlje.

Pored popisnice koja se ispunjava za svaku osobu, Agencija za statistiku BiH popisat će i kućanstva. Za to je namijenjen Upitnik za domaćinstvo i stan, u sklopu kojeg će, prvi put nakon 1968. godine, biti obavljen popis poljoprivrede (proizvodnja voća i povrća, uzgoj stoke…).

Na današnjem brifingu istaknuto je da je građanska obaveza učestvovati u popisu stanovništva i domaćinstava. Također, protiv onih koji odbiju učestvovati u popisu, može se pokrenuti sudski postupak, jer je zakonom propisano da građani BiH moraju u njemu učestvovati.

Selimović je objasnila da, u slučaju da građani ne budu kod kuće u vrijeme kada im popisivač dođe na vrata, on će ostaviti poruku na kojoj će napisati termin narednog dolaska. Ako popisivač ponovo dođe i ne zatekne nikoga u domaćinstvu, opet će ostaviti obavijest kada će treći put doći kako bi popisao domaćinstvo. Ako i treći put nikoga ne zatekne u stanu, popisivač će ostaviti obavještenje da se građanin koji nije popisan treba javiti se Komisiji za popisivanje, kako bi obavio svoju građansku dužnost.

Prema riječima glavne metodologinje Agencije za statistiku BiH, proces popisa jednog četveročlanog domaćinstva može trajati od sat do sat i po, a važno je da popis obuhvati 95 do 97 posto ukupnog stanovništva, kako statistička greška ne bi bila veća od pet posto.

Na brifingu je apelirano i da građani popisivače puste u svoje domove, kako povjerljive lične podatke ne bi morali govoriti na pragovima kuća i stanova.

Nakon završetka popisa 15. oktobra, postpopisna anketa će pokazati kakav je kvalitet podataka koje je Agencija za statistiku BiH dobila. Kontrola će se vršiti u 200, od 200.000 krugova, koje će popisivači pokriti u prvih 15 dana oktobra.

Popisnicu i Upitnik za domaćinstvo i stan možete pronaći na www.popis2013.ba. (Depo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: