Ukupna neto dobit kladionica u FBIH 63 miliona, državi uplatili 43 miliona KM
Foto: Tuzlanski.ba

Netačne i zlonamjerne medijske objave o prihodima u ovoj industriji guraju je u crnu zonu i nanose veliku štetu.

Profit u cjelokupnoj industriji igara na sreću u Federaciji BiH iznosio je 63 miliona KM tokom prošle godine. Svi priređivači u državnu kasu uplatili su oko 43 miliona maraka. Igračima je uplaćeno više na osnovu dobitaka, te je država prihodovala veći iznos na ime naknada i poreza.

Međutim, proteklih dana su se pojavili brojni medijski naslovi koji namjerno i tendenciozno loše tumače finansijske izvještaje u ovoj industriji. Tako se uplate koje su imali igrači prikazuju kao zarada kladionica, potpuno ignorišući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 odsto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 odsto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači.

Takođe, pojedine tvrdnje da je uplata bilo i više su maliciozne i ne stoje jer se radi o uređenoj oblasti gdje sve uplate idu putem fiskalnih kasa, a država ima potpunu mogućnost kontrole ove industrije koja znatno doprinosi domaćem budžetu.

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate velikom broju radnika, kao i prateće poreze i doprinose, čime podstiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.

Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad niko ne osporava, već cijene činjenicu da pune državne budžete.

Za to vrijeme u BiH mnogi rade na namjernom urušavanju imidža kompanija koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću i time ugrožavaju sigurnost zaposlenih sa redovnim primanjima.

Na taj način direktno rade protiv onih koji neprestano investiraju u zakonsku djelatnost i pune državni budžet. Dok se pojedini bave podrivanjem zakonskih priređivača igara na sreću, crno tržište cvjeta, pa bi bilo dobro da se nadležni i mediji pozabave njihovim ilegalnim poslovanjem na štetu ove industrije, radnika i državnog budžeta.

(Sponzorisan tekst)