Foto: Tuzlanski.ba

Iako još uvijek nema zvanične potvrde, portal Klix.ba nezvanično saznaje da je domaći trgovački gigant Bingo nedavno dobio franšizu restorana Vapiano te će ovaj brend u našoj zemlji nastaviti poslovati pod drugim okriljem. 

Krug djelovanja renomirane bh. kompanije ovim potezom je proširena i na ugostitljeski sektor. U BiH pomenuti restoran godinama unazad je egzistirao u Alta shoping centru kojeg je kompanija Bingo preuzela početkom 2017. godine.

Sarajevski Vapiano trenutno je u fazi renoviranja, a njegovo otvaranje očekuje se ovog proljeća ukoliko epidemiloške mjere to dozole.

Podsjećamo, još u aprilu 2020. godine poznati njemački lanac restorana Vapiano podnio je zahtjev za bankrot zbog finansijskih posljedica koje je izazvala pandemija koronavirusa. Dionice u Vapianu, čiji restorani nude pizzu, tjesteninu i salate, pale su tada za dvije trećine donoseći godišnje gubitke preko 90 posto i stavljajući kompaniju na teritoriju dionica s tržišnom vrijednošću od samo 25 miliona dolara.

U Austriji je 12 objekata preuzeo austrijski biznismen Josef Donhauser.

Prvi restoran pod imenom Vapiano otvoren je 2002. godine u Hamburgu u Njemačkoj.

Dvije godine kasnije, osnivači su odlučili svoj koncept svježe pripremljenih obroka u ambijentu neformalnog objedovanja, svijetu ponuditi i kroz franšizu, pa su paste, antipasti, pizza i salate restorana Vapiano osvojili srca mnogih ljudi širom svijeta.

Ipak, sada je poznati gastronomski lanac restorana pred bankrotom i njegova budućnost je u velikoj neizvjesnosti. (Tuzlanski.ba)