Šta donosi novi njemački zakon za radnike iz BiH: Prijatelji mi ne nedostaju, jer su svi već ovdje (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Njemačkoj nedostaje više od milion radnika. Kako bi riješila taj problem Njemačka se odlučila na izmjene zakona kojim je olakšala pristup svom tržištu rada i radnicima iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Šta novi zakon znači za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju i kakva su iskustva onih koji već rade u Njemačkoj, pitanja su na koja odgovor daju advokat Kasim Rašidović i medicinski tehničar iz Banja Luke, Miloš Šindrak.

Između ostalog, Kasim Rašidović je zaključio da će Njemačka od naredne godine olakšati proceduru dolaska naših ljudi u ovu zemlju, dok trenutno najveći problem predstavlja Ambasada SR Njemačke u Sarajevu, zbog velikog broja zahtjeva bh. građana u vezi sa dobijanjem useljeničke vize za ovu zemlju.

Također, rečeno je kako su uslovi u Njemačkoj mnogo bolji za rad nego na Balkanu, ali da nema mnogo vremena za "ispijanje kafa", odnosno da nije sve baš "med i mlijeko."

Na pitanje novinara Deutsche Wellea "nedostaje li vam porodica i prijatelji", Miloš Šindrak je kazao kako mu porodica malo fali, dok mu prijatelji ne nedostaju jer su se svakako skoro svi doselili u Njemačku.

Šindrak dalje naglašava kako trenutno o povratku u Bosnu i Hercegovinu ne razmišlja, ali nije isključena opcija da se nekada vrati u našu zemlju, međutim po njegovom mišljenju, minimalna plaća u Bosni i Hercegovini trebala bi iznositi oko 1.500 KM, kako bi se odlazak mladih iz naše zemlje spriječio. (Tuzlanski.ba/Video: Deutsche Welle)