Kao najveći svjetski proizvođač kafe, Brazil se suočava s ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena.
Cijena kafe nastavlja rasti i trenutno je na najvišoj tački u posljednjih 50 godina. Glavni faktori koji podstiču ovaj porast su nepovoljni vremenski uvjeti, klimatske promjene i nesigurnosti izazvane trgovinskim politikama.
Arabica, najpopularnija sorta kafe, trenutno doseže rekordnu cijenu od 320,10 centi po funti na njujorškoj berzi, što je najviši nivo od 1977. godine.
Klimatske promjene
Kao najveći svjetski proizvođač kafe, Brazil se suočava s ozbiljnim posljedicama klimatskih promjena. Šumski požari i krčenje šuma u Amazoniji izazivaju sušu, koja ima negativan utjecaj na poljoprivredne prinose, uključujući kafu. Nestanak šuma smanjuje količinu vlage u atmosferi, što pogoršava sušu i degradaciju zemljišta.
"U slučaju kafe Arabica, zabrinutost je zbog lošeg uroda u Brazilu, koji je najvažniji proizvođač, sljedeće godine zbog suše", izjavio je glasnogovornik njemačke Commerzbank, prenosi Reuters.
S druge strane, Vijetnam, najveći svjetski proizvođač Robusta kave, suočava se s najgorom sušom u posljednjih deset godina, što dodatno smanjuje prinos i stvara globalnu nesigurnost u opskrbi kafom.
Arabica čini 60-70 posto globalne proizvodnje i omiljena je zbog svog blažeg okusa, dok Robusta čini 30-40 posto, otpornija je na štetočine, ali ima jači, gorki okus. Zbog klimatskih promjena i smanjenja prinosa, cijena Robuste također raste i trenutno iznosi rekordnih 5200 dolara po toni na londonskoj berzi, nakon što je u septembru dostigla historijski rekord od 5829 dolara.
Smanjenje prinosa
Globalne promjene već utiču na manje zemlje, pa postoji bojazan da bi kafa mogla biti skuplja u kafićima, restoranima i maloprodaji. Iako su neka tržišta djelomično zaštićena dugoročnim ugovorima i zalihama, krajnji potrošači će uskoro osjetiti posljedice.
Zbog rasta troškova proizvodnje i smanjenih prinosa, velike kompanije poput Nestléa planiraju povećanje cijena i smanjenje veličine pakiranja svojih proizvoda. Ove promjene će pogoditi krajnje potrošače, dok su mali proizvođači najviše pogođeni.
"Kafa je kanarinac u rudniku uglja za klimatske promjene i njihov utjecaj na poljoprivredu. Ako volite svoju šoljicu kafe ujutro, klimatske promjene će zasigurno utjecati na kvalitetu, dostupnost i cijenu te šoljice", izjavila je Elizabeth Shapiro-Garza, vanredna profesorica ekološke politike na Univerzitetu Duke, za The Canadian Press.