Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvukovi automobila koje ne smijete ignorisati

Preuzmite sliku

Popularno

Naučite slušati ono što vam poručuje vaš automobil.

Svi dobro znaju kako zvuči novi automobil, ali neki neobični zvukovi koje vaše vozilo ispušta mogu predstavljati veliki problem. Zbog toga je veoma važno s vremena na vrijeme poslušati šta vam vaš auto pokušava poručiti. U tom slučaju odmah reagujte na njegove signale, piše Geico.

Na ovih sedam zvukova trebali biste obratiti pažnju i reagovati na vrijeme.

1) Zvuk sličan upadanju novčića u automat

Ako čujete da nešto zvecka u unutrašnjosti kotača pri niskim brzinama i prestane kada povećate brzinu: to može biti nedovoljno zategnuta matica na naplatku. To znači da vam točak nije dovoljno stegnut.

2) Kočnice škripe i stružu 

Ako čujete škripanje kočnica, vaše kočione pločice bi mogle biti istrošene i bilo bi ih dobro zamijeniti. Ako čujete struganje, odvezite auto u servis, jer to može biti znak da su pločice toliko potrošene da je metal u direktnom kontaktu s metalom, a što može oslabjeti efikasnost kočenja, prenosi index.hr.

3) Pucketanje i škljocanje prilikom skretanja

Ako čujete ovaj zvuk prilikom skretanja, ali ne i kada ispravite volan, jedan ili oba homokinetička zgloba na prednjoj osovini vašeg automobila najvjerovatnije bi trebalo zamijeniti.

4) Ritmičko škripanje koje se ubrzava pri povećanju brzine

Ako imate auto sa zadnjim pogonom ili pogonom na sva četiri točka i čujete ovaj zvuk, krivac za to bi moglo biti kardansko vratilo, pa biste s vozilom odmah trebali otići kod automehaničara.

5) Zavijanje, cviljenje ili “pjevanje”

Ovo je najčešće znak da su ležajevi u vašem vozilu došli do kraj aživotnog vijeka. Ako imate auto s prednjim pogonom i ako se ovi zvukovi smjenjuju kako skrećete ulijevo ili udesno, vjerovatno su u pitanju prednji ležajevi, dok konstantno zavijanje koje postupno raste ukazuje na oštećenje zadnjih ležajeva. Ako imate vozilo sa zadnjim pogonom i cviljenje postaje sve glasnije kako ubrzavate, vjerovatno vam curi tekućina iz diferencijala, što biste trebali odmah popraviti odlaskom kod servisera.

6) Ritmičko lupanje, kuckanje ili udaranje ispod poklopca

Ovi zvukovi mogu ukazivati na ozbiljan problem s ventilima, koji biste odmah trebali provjeriti i dati na popravak automehaničaru.

7) Cviljenje ispod poklopca prilikom paljenja i ubrzavanja

Ovaj zvuk može potjecati od istrošenih ili labavih remena koji pokreću pumpe servo upravljača, kompresora klima uređaja i alternatora. Kod novijih automobila može ukazivati na zupčasti remen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,