Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koja je najpopularnija boja za automobile?

Preuzmite sliku

Popularno

Axalta je jedan od vodećih dobavljača boja za automobilsku industriju. Američka kompanija od 1953. svake godine istražuje koje su boje automobila najtraženije, a sada je Axalta objavila brojke za 2021.

U cijelom svijetu bijela je i dalje dominantna, dijelom zato što ta boja odbija sunčevu toplinu, a dijlom i stoga što za nju nije potrebna posebna nadoplata. Prema Axalti, 35 posto automobila prodanih 2021. bilo je bijelo, odnosno 21 posto osnovno bijelo i 14 posto biserno bijelo.

Nakon toga najpopularnije su crna, tamno siva i srebrno siva. Plava je boja koja se tradicionalno povezuje s električnim automobilima i njena prodaja je naglo porasla. Plava raste 1 do 8 posto diljem svijeta, a njezina popularnost sada nadmašuje srebrno sivu u Sjevernoj Americi, Africi, Japanu, Južnoj Koreji i Europi, prenosi Revija HAK.

Na našem kontinentu, tamno siva boja je pobijedila bijelu i na prvom je mjestu. Ove dvije boje su imale udio od 25 posto u 2020., sada tamno siva čini 27 posto, a bijela 23 posto.

Bijela je dominantna boja u svijetu od 2011. godine. To je uglavnom zbog popularnosti te boje u Aziji. Ipak, u posljednje vrijeme udio bijelih vozila pada – 2017. godine bilo ih je 39 posto.

Svjetska rang lista boja u 2021.:

bijela (35 posto)
crna (19 posto)
tamno siva (19 posto)
srebrno siva (9 posto)
plava (8 posto)
crvena (5 posto)
smeđa/bež (3 posto)
zelena (1 posto)
žuta/zlatna (1 posto)
ostalo (<1 posto)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,