Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Žene bolje voze od muškaraca, čak i u žestokim autotrkama

Preuzmite sliku

Kad je riječ o sportskim utrkama, debate ‘ko je bolji’ još su žešće no sada je donesena konačna presuda – žene podjednako dobro voze, čak i tokom ‘onih dana u mjesecu’

Često se u javnosti vode polemike o tome ko je bolji za volanom, muškarci ili žene, i vjerovatno se svi pripadnici oba spola nikada oko toga neće složiti. No, šta je s vožnjom koja zahtijeva još veću fizičku i mentalnu spremnost, kao što su sportske auto utrke?

Nedavna je studija pokazala kako nema razlike u fizičkoj spremi između profesionalnih muških i ženskih vozača Motorsport utrka, ali i da žene imaju veće šanse biti brže od muških protivnika, ako treniraju u istim uslovima.

 • Kad je riječ o sportskim utrkama, debate ‘ko je bolji’ su još žešće, a posebno se raspravlja o tome je li nježniji spol jednako sposoban izdržati sve brutalne uvjete koji ih mogu zadesiti na stazi.  U tom je sportu posebno uvriježeno mišljenje da žene teže podnose uslove poput visokih temperatura, posebno za vrijeme ‘onih dana u mjesecu’.

  Zbog takvog je mišljenja na kritike svojih kolegica naišla i jedna žena iz svijeta Motorsporta, članica FIA (Federation Internationale de l'Automobile), Španjolka Carmen Jorda (27) koja je kolegice vozačice pozvala da ‘teže fizički manje zahtjevnim trkama’.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Carmen Jorda (@carmenjorda) on

  S tim su povodom naučnici sa Univerziteta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice uporedili otkucaje srca, tjelesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine. Njih se šestero ocjenjivalo kroz dvije etape vožnje, prvo s otvorenim, pa sa zatvorenim kokpitom, a voditelji istraživanja su objasnili:

  – Napor koji uzrokuju visoke temperature najveći je ‘okidač stresa’ u vožnji, a premda je kod žena za vrijeme ciklusa tjelesna temperatura nešto viša, pokazalo se da to ne utiče na njihove sposobnosti za volanom. Kriva je pretpostavka da su one tada umornije i potencijalno sporije, ili čak da su opasnost za druge vozače ‘onih dana u mjesecu – objasnio je voditelj istraživanja prof. David Ferguson, koji 15 godina proučava fizionomiju vozačica auto utrka.

  Dodao je i kako se prije vjerovalo da su žene na cesti posebno opasne za vrijeme tzv. luteinske faze (druga polovica ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do idućeg ciklusa).

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Carmen Jorda (@carmenjorda) on

  – Danas, nakon svih provedenih istraživanja sa sigurnošću možemo tvrditi kako to nije tako, i da se žene za volanom snalaze jednako dobro, ili čak bolje od muških kolega – zaključio je Ferguson. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,