Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto trebate uključivati klimu u automobilu i tokom jeseni i zime?

Preuzmite sliku

Popularno

Ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru.

Klima uređaje u automobilima povezujemo s ljetnim mjesecima, odnosno bez njih bismo teško preživjeli sve opasnije i dugotrajnije vrućine. Međutim, klima uređaji u automobilima imaju važnu funkciju ujesen i zimi, piše HAK.

Pomoću njih ćete odmagliti prozore u automobilu, što je važno za bezbjednost u saobraćaju. Takođe, ključna uloga klima uređaja je u smanjivanju vlage u kabini vozila, a time i razvoja gljivica i bakterija u tom prostoru. Uključivanje klime tokom jesenjih i zimskih mjeseci važno je i za zdravlje samog uređaja – cirkulacija plina i ulja podmazuje komponente klima uređaja. Odnosno, tako ćete spriječiti sušenje dihtunga i gumenih dijelova te njihovo pucanje, a istovremeno će se podmazivati i pokretni dijelovi klime. Povremeno kad uđete u vozilo uključite klima uređaj.

Ali, pripazite, kad vanjske temperature padnu ispod pet stepeni, ne uključujte klimu. Kod većine novih automobila automatski se blokira uključivanje klime na niskim temperaturama jer postoji opasnost od širenja i zamrzavanje vode u sistemu. Novi automobili uglavnom imaju ugrađen senzor temperature koji ne dopušta da klima radi na niskim temperaturama. U starijim automobilima taj senzor ćete morati biti vi. Dakle, sve dok je vanjska temperatura do pet stepeni koristite klima uređaj u automobilu – nekoliko minuta biće dovoljno. Za vaše zdravlje i zdravlje klima uređaja.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,