Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zarobljen u automobilu prešao 500 km, tempomat se zaglavio, a kočnice otkazale

Preuzmite sliku

Vozač kineskog SUV-a imao je neugodno iskustvo nakon kojeg vjerovatno više nikad neće voziti s uključenim tempomatom.

Dogodilo se to početkom mjeseca kad je neimenovani vlasnik kineskog SUV-a Haval H6 vozio autocestom blizu grada ZhuZhou u provinciji Hunan. On je u jednom trenutku primijetio da ne može ugasiti tempomat, ali i da ne rade kočnice, pa nije mogao usporiti, a kamoli zaustaviti se.

Nastavio je voziti brzinom od 100 km/h te je uspio kontaktirati policiju, koja mu je mogla samo osigurati siguran prolazak i rutu na autocesti. Kako izvještava AutoHome, vozač je jedino mogao nastaviti voziti, što je i učinio.

Kontaktirani su i inženjeri iz Havala, ali niko nije mogao pomoći.

Tempomat je ostao zaglavljen, a automobil se nastavio kretati konstantnom brzinom. Nažalost, rezervoar je izgleda bio gotovo pun, pa je morao voziti preko 500 km prije nego što je motor ostao bez goriva. Vozač je naknadno izjavio kako je spoznaja da ne može stati bila izrazito uznemirujuća te ga je uhvatila panika. Bio je sam u automobilu te kaže da se uspaničio zbog straha za svoju sigurnost, ali i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.

Haval je podmarka kompanije Great Wall Motor, a model H6 je jedan od najpopularnijih modela na kineskim cestama.

SUV je poslat na vanredni pregled, a istražitelji će pokušati da utvrde šta je dovelo do kvara sistema tempomata i kočnica.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje