Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Za bogate kupce nema krize: Prodaja luksuznih automobila u 2022. je bila bolja nego ikad

Preuzmite sliku

Prošla godina je za mnoge proizvođače automobila bila vrlo teška, ali ne i za brendove koji proizvode najluksuznije modele, jer su Bentley i Rolls-Royce zabilježili rekordne prodajne brojke.

Potražnja za najekskluzivnijim automobilima ne jenjava, što pokazuju i zvanični prodajni rezultati dva prestižna britanska brenda.

Rolls-Royce je tokom 2022. prodao 6.021 automobil, što je 8% više u odnosu na 2021. To je ujedno i najbolji prodajni rezultat tokom 118-godišnje historije ovog brenda.

Iako su automobili znatno poskupjeli, a najviše oni najskuplji, to nije zaustavilo kupce u namjerama da dođu do svog luksuznog četvorotočkaša. Rolls-Royce je zabilježio rast prodaje u gotovo svim regionima, a najviše automobila je isporučeno kupcima u Evropi, Americi i na Bliskom Istoku. Zbog brojnih opcija personalizacije, klijenti britanske marke su u prosjeku svoj primjerak plaćali oko pola miliona eura, prenosi Nova.rs.

  • Sa prodatih 15.174 automobila, Bentley je ostvario rast prodaje od 4% u odnosu na 2021. Više od polovine automobila ove kompanije završilo je u Americi i Kini, a pored Bentayge i Continentala GT, vrlo tražen je i model Flying Spur sa udjelom u prodaji od 28%. Uspjeh ovog automobila se povezuje sa predstavljanjem hibridne verzije, koja je izuzetno tražena u Velikoj Britaniji.

    Bentley Bentayga i Rolls-Royce Cullinan su nedugo nakon predstavljanja postali najprodavaniji automobili dva britanska brenda.

  • Bentayga već šestu godinu obara prodajni rekord, a ovaj SUV čini čak 42% svih prodatih automobila kompanije Bentley. Iako su mnogi u početku osudili ideju proizvodnje SUV modela, Rolls-Royce i Bentley su napuštanjem tradicije došli do znatno veće prodaje i zarade.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,