Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vrata na autu otvarate lijevom rukom? To je opasno po život

Popularno

To vam sigurno nikada nije palo na pamet, ali razlog je više nego ozbiljan. Otvaranje vrata automobila desnom rukom trebalo bi postati navika baš svakog vozača

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara lijevom rukom. Međutim, to nikako nije dobra ideja jer može koštati nečijeg života.

Nakon što parkirate automobil uz cestu, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Tako ćete okrenuti glavu prema nazad i imati prilike na vrijeme vidjeti prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista kojeg bi otvaranjem vrata mogli srušiti, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a moguće vas i povrijediti.

To se događa češće nego mislimo. Na primjer, biciklista ne može znati da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda što se događa na cesti već automatski lijevom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo prisiljava vozača da okrene gornji dio tijela, a tada se puno veći dio ceste nađe u njegovom vidnom polju. U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku. Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje