Subota, 1. Aprila 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vožnja u jakni i sa zimskim rukavicama je opasnija nego što mislite

Preuzmite sliku

Čak i ako vam je hladno i drhtite, budite pažljivi kada ulazite u auto. Da li ste se ikada zapitali šta može da vam se dogodi ako za volan sjednete u jakni i sa zimskim rukavicama?

Temperature oko nule u autu nisu prijatne. Mnogi stoga sedaju u automobil, pogotovo ako je riječ o starijem dizelašu, u punoj zimskoj opremi.

Prvih nekoliko minuta nema nikakvih problema, ali sa gledišta sigurnosti vozač ovom metodom čini sebi medvjeđu uslugu, prenosi Danas.

Sigurnosni pojas ne naleže kako treba

Što se tiče pasivne sigurnosti, najproblematičnija je deblja odeća, posebno debele perjanice i bunde. Ne samo da ograničavaju pokretljivost u automobilu, već mogu da uzrokuju da sigurnosni pojas ne naleže pravilno i dovoljno čvrsto na tijelo vozača. Čak i odlučno i naglo kočenje može da izazove lakše povrede, utvrdio je njemački automobilistički klub ADAC.

Napominju i da nalet pri brzini od 16 km/h može da prouzrokuje ozbiljna oštećenja bubrega, jetre, slezine… ako sigurnosni pojas preko bokova ne pritisne tijelo čvrsto uz sjedište, i na gornjem dijelu preko ramena.

Zimskim rukavicama i kapi nije mjesto za volanom

Tu nije kraj problemima – debele zimske rukavice, posebno one od vune, mogu da doprinesu klizanju ruke po volanu, a debela kapa smanjuje vidljivost, u nekim slučajevima čak i prigušuje spoljašnje zvukove.

Tu su, naravno, i teške i nezgrapne zimske čizme s debelim đonom, koje također smanjuju osjećaj kočenja i ubrzanja, a zbog širine mogu značiti i da stopalo ne može da stane, zaglavi se između komandi ili slučajno pritisne obje pedale.

Ukratko – ako ne možete da izdržite ovih nekoliko minuta prije nego što se automobil ili kabina zagriju na pristojnu temperaturu, obucite se tako da ni u kom slučaju ne ograničite sposobnost vožnje i vašu sigurnost.

Dakle – navucite rukavice od tanje kože, cipele sa što mekšim i tanjim đonom, a bez kape možete.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,