Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vozač spavao u autonomnom Tesli pri 150 km/h: Policajac zanijemio od nevjerice

Preuzmite sliku

Kanađanin koji se nalazio na mjestu vozača optužen je za opasnu vožnju jer je drijemao dok se njegov samovozeći Model S kretao auto-putem velikom brzinom.

Lokalna policija, čiji su pripadnici zaustavili vozilo, saopštila je da su oba prednja sjedišta u Tesli bila potpuno oborena, a vozač i suvozač su očigledno spavali kada je patrola u kanadskoj Alberti primijetila automobil.

Čim su policajci uključili “rotaciju”, a druga vozila na auto-putu se sklonila sa strane, Tesla Model S je ubrzao. Na kraju je automobil zaustavljen, a dvadesetogodišnjem vozaču iz Britanske Kolumbije će se zbog ovog incidenta suditi u decembru, prenosi B92.

On je prvobitno optužen samo za prekoračenje brzine i oduzeta mu je dozvola na 24 sata zbog umora, ali je potom ipak optužen za opasnu vožnju.

Incident se dogodio u blizini mjesta Ponoka, nekih 100 kilometara južno od Edmontona, u julu ove godine.

“Niko u tom vozilu nije gledao kroz vjetrobransko staklo da vidi kuda ide automobil”, rekao je policijski narednik Dari Turnbul, za CBC News.

On je kazao i da je Tesla, kada su upalili rotaciona svjetla na patrolnom vozilu, ubrzao, a vozila ispred njega su se pomijerala. “Zaista je izgledalo da nikog nije bilo u automobilu, ali je vozilo ubrzalo jer je saobraćajna traka ispred njega bila prazna”.

“U policiji radim više od 23 godine, i to uglavnom na sprovođenju zakona o soabraćaju, ali ovog puta sam zanijemio. Nikada ranije nisam video nešto slično, ali, naravno, ni tehnologija nije bila da današnjem nivou”, dodao je on.

Teslini automobili trenutno posjeduju auto-pilot drugog nivoa, koji zahtijeva da vozač bude budan, oprezan i spreman da preuze upravljanje sa rukama na volanu.

Prvi čovjek kompanije, Elon Musk, rekao je ranije da očekuje da će njegova vozila biti potpuno autonomna – sa minimumom zahtjeva za vozačevom intervencijom – do kraja godine.

Međutim, dodao je da postoji “mnogo malih problema” koje bi trebalo riješiti kroz testiranja u realnim uslovima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,