Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnici protiv poskupljenja vozačkih ispita: Ostaje nam samo da stavimo ključ u bravu

Preuzmite sliku

Nakon najava da bi od 1. januara polaganje vozačkih ispita moglo biti skuplje i za 500 KM, burno su reagirali brojni vlasnici autoškola. Smatraju da će povećanje cijena doprinijeti smanjenju broja kandidata, a time i otpuštanju radnika te, naposljetku, i zatvaranju autoškola.

Povećanje kvaliteta

Ukoliko Vijeće ministara BiH podrži inicijativu Asocijacije autoškola koja je zatražila izjednačavanje cijena, polaganje vozačkog ispita moglo bi koštati između 1.400 i 1.600 KM.

Prema riječima Mehmeda Terzića, vlasnika jedne od 52 autoškole, koliko ih ima registriranih u Sarajevu, povećanje cijena neće doprinijeti i samom povećanju kvaliteta.

– U mojoj autoškoli obuka trenutno košta 800 maraka. Bez obzira što će zatražiti da podignem cijenu, ja to neću učiniti. Prošle godine dozvoljeno nam je da sami kreiramo cijene, pa je kod mnogih polaganje ispita bilo jeftinije. Ja sam tada imao samo pet-šest kandidata – kaže Terzić.

Ni zamisliti

I Banjalučanin Milan Kovačević također je protiv poskupljenja.

– I sada jedva sastavljamo kraj s krajem. Veliki su nameti koje moramo državi plaćati. Ostaje nam onda samo da stavimo ključ u bravu. Posla ionako malo ima, a ne smijem ni zamisliti kako će biti onda naredne godine – smatra Kovačević.

Vlasnica jedne od najvećih tuzlanskih autoškola Ankica Pavljašević kaže da postoji cjenovnik o troškovima polaganja vozačkog ispita, ali da ga se slabo ko pridržava.

– Sigurno će doći do zatvaranja autoškola. Prve na udaru bit će manje autoškole koje su u kreditima, koje imaju samo dva vozila i plaćaju poslovni prostor. Oni će prvi početi s otpuštanjem radnika – mišljenja je Pavljašević. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje