Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vlasnici automobila tuže Renault za prekomjernu potrošnju ulja

Preuzmite sliku

Sporne automobile pokreće 1.2-litarski benzinski motor koji su se proizvodili od 2012. do 2016. godine. U Francuskoj ih ima oko 133.000, a u Evropi preko 400.000.

Utvrđeno je da ovi motori troše previše ulja, što pojedini vlasnici vozila smatraju dovoljnim razlogom za pokretanje tužbe. Trenutno se grupa vlasnika spornih automobila iz Francuske priprema za podnošenje krivične prijave.

U kompaniji Renault ne poriču prekomjernu potrošnju ulja, ali smatraju da to ne predstavlja bezbjednosni rizik i ne zahtjeva opoziv. Istovremeno, naglašavaju da u Francuskoj ima 133.050 takvih automobila.

Grupa vlasnika podnijela je tužbu sudu, a njihov advokat rekao je za Reuters da će tužba otkriti “ozbiljnu prevaru i upitne poslovne prakse”, kao i “ugrožavanje života drugih”.

Portparol francuske kompanije rekao je da Renault pruža tehničku podršku i finansijsku pomoć onima koji su pogođeni problemom motora.

Nissan radi isto, napominjući da podržava sve kupce koji mogu osjetiti prekomjernu buku motora, neispravno “paljenje”, nedovoljnu snagu ili prekomjernu potrošnju ulja u skladu sa njihovom garancijom i smjernicama za korisničku podršku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , , ,