Petak, 24. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Upotrebom pojasa 50 posto manji rizik od smrtnih povreda

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da se upotrebom pojasa smanjuje rizik od smrtnog povređivanja do 50 posto na prednjim sjedištima, a na zadnjim do 75 odsto.

“Godišnje bi, najmanje, 20 života u RS bilo spaseno da se koristi bezbjednosni pojas, a najmanje 100 ne bi dobilo teške povrede”, rekao je Radović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom početka preventivne kampanje u Republici Srpskoj “Zaveži! Dosta priče, veži pojas!”.

On je naveo da je na uzorku od 1.000 vozila na ulicama Banjaluke primijećeno da 66 posto putnika koristi pojas, što je povećanje u odnosu na raniji period.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da i dalje u gradovima nije zabilježen veći porast upotrebe pojaseva kako je očekivano nakon što su pooštrene kaznene odredbe, odnosno ljudi više koriste pojas van naseljenog mjesta.

On je konstatovao da su u tom smislu žene odgovornije od muškaraca, te je pozvao građane da poštuju zakon, ne zbog kazni, već zbog mogućih posljedica po vozače i saputnike.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Dragan Milošević podsjetio je da su od 15. februara na snazi pojačane sankcije za nekorištenje bezbjednosnog pojasa u vozilima, koje iznose od 100 do 300 KM.

On je naveo da je ova policijska stanica od 1. januara do 15. februara, do primjene novih zakonskih odredbi, izdala 790 prekršaja, a od 15. februara do danas 540 prekršaja zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa.

Kampanja “Zaveži! Dosta priče, veži pojas!”će trajati do 31. maja. Njen cilj je povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja u RS povećanjem upotrebe bezbjednosnih pojaseva kod vozača i putnika u vozilu.

Preventivnu kampanju organizuju ministarstva saobraćaja i veza, unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez Srpske, te jedinice lokalne samouprave i Radio-televizija Republike Srpske kao medijski pokrovitelj. (srna)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,