Petak, 2. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

U ovim državama skupo ćete platiti kazne za prekršaje

Preuzmite sliku

Saobraćajni prekršaji se događaju, nekima češće, nekima jedanput ili dvaput u pet godina, međutim, uvijek je traumatično kada vas zaustavi policija, pogotovo kada se to dogodi u inostranstvu.

U nekim državama su česte i skupe kazne, poput vožnje brže od ograničenja ili korištenja mobitela.

Dakle, ako vozite 20 km/h brže od ograničenja izvan naseljenih mjesta, platit ćete kaznu od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj, 175 eura u Italiji, dok ćete u Njemačkoj platiti 60 eura, piše HAK revija.

Parkirate li na zabranjenom mjestu također ćete platiti velike iznose. U Nizozemskoj takav prekršaj se plaća od 100 eura, a u Poljskoj od 110 eura. U Austriji od 20 eura, Švicarskoj od 40 eura i Italiji 45 eura. Ipak, to još uvijek košta više nego u Njemačkoj, gdje se takav prekršaj kažnjava kaznom od 100 eura ili (malo) više.

Što se tiče alkohola, ko god u Italiji bude uhvaćen s 1,5 promila mora se čak bojati i oduzimanja automobila, ako ste vlasnik vozila. Prema ADAC-u, slično je i u Danskoj kada napušete više od 2,0 promila. U Švedskoj postoji zatvorska kazna od mjesec dana ako imate više od 1,0 promila.

Telefoniranje bez hands-free sistema nosi kaznu od 850 eura u Norveškoj i 380 eura u Nizozemskoj. Španjolska to sankcionira s najmanje 200 eura, a Italija sa 165 eura dok u Njemačkoj kazna kreće od 100 eura pa gore.

Dakle, pamet na putu u inostranstvu, ali pamet i oprez i na bh putevima. 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,