Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

U New Yorku predstavljen električni “ferari” hrvatske kompanije, spada među najbrže na svijetu

Preuzmite sliku

Popularno

Novi električni automobil hrvatske kompanije Rimac predstavljen je nedavno na Salonu automobila u New Yorku. Automobil ima 1200 konjskih snaga, te postiže od 0 do 100 kilometara na sat za 2,5 sekunde.

Pri brzinama većim od 300 km/h električni automobili hrvatskog proizvođača Rimac spadaju među najbrže na svijetu.

Konstruišu ih mladi Hrvati a promoviše marketinški tim koji vodi Marta Longin. Ona kaže da je glavna razlika između Rimca i mnogih velikih proizvođača to što je Rimac još uvijek u malom timu i reagira vrlo brzo.

“Zapravo, počeli smo sa električnim pogonom, i nikada nismo morali da se prebacujemo sa jedne tehnologije na drugu – od motora sa sagorijevanjem do električnog. To je bio naš posao od početka.

Mate Rimac osnovao je kompaniju prije 21 godinu. Zatim je instalirao elektromotore u starim BMW automobilima.

Danas njegova firma, Rimac Automobili, sa sjedištem u Zagrebu, ima 500 zaposlenih. Inženjeri razvijaju automobile od nule. Sve komponente su samostalno proizvedene. Broj proizvedenih vozila je ograničen i stoga jedan Rimac može koštati i do milion eura.

Inovacije su privukle investitore. Porsche i dvije kineske kompanije imaju udjele u Rimcu. Žele da profitiraju od tehničkog znanja hrvatske kompanije.

“Sada se krećemo i prelazimo na više proizvodnje. Nikada nećemo imati masovnu proizvodnju – ni na automobilima ni na komponentama, ali ćemo imati veće količine. U ovom trenutku, u mogućnosti smo da isporučimo stotine baterija, elektromotora, sistema za zabavu”, rekla je direktorica marketinga Longin.

Uprkos brojnim ponudama za preseljenje proizvodnje u inozemstvo, Rimac preživljava na svojoj lokaciji u Hrvatskoj.  Trenutno se planira otvaranje nove fabrike, samo za proizvodnju električnih automobila velike brzine, izvještava DW.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje