Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trikovi da se na autu ne zalede stakla, retrovizori, brava…

Preuzmite sliku

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili u koštac sa zaleđenim automobilom. Život će vam biti puno lakši ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti.

Tu je 8 odličnih savjeta kako da vam se ne zaledi ni staklo, niti, vrata, a ni brava i kako sebi možete pomoći ako se to dogodi, piše 24sata.hr.

1. Birajte istok: Imate li mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prve jutarnje zrake polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

2. Pomaže alkohol i sapun: Napravite tekućinu za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. U bocu stavite litru alkohola, decilitar vode i 1 čajnu kašiku deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept – ulijte u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda: Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

4. Da se vrata ne zalede: Vrlo je jednostavno, sve što trebate napraviti je premazati gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

5. Snađite se: Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za kreditnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći sjesti u auto i odvesti se kući.

6. Čarape na brisače: Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli “zalijepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

7. Zaštita za retrovizore: Vanjski retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične vrećice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

8. Stavite karton na stakla: Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

OPREZ! Zaleđena stakla nikada ne zalijevajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesite krpom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,