Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Treća generacija modela SEAT Leon prodana u milion primjeraka

Preuzmite sliku

Zahvaljujući “Leon formuli”, zasnovanoj na dizajnu i funkcionalnosti, Leon je postao najprodavaniji model u SEAT-ovoj ponudi, nadmašivši dominaciju koju je Ibiza držala u prethodnih 30 godina.

Dizajniran, razvijen i proizveden u Martorellu, trenutna generacija Leona proizvedena je od samog početka na modularnoj MQB platformi Volkswagen grupacije. Ova platforma je u datom momentu značila ulaganje od 800 miliona eura i neviđeni skok u smislu tehnologije. S Leonom je povećana kvaliteta proizvodnje u skladu sa standardima grupacije, a osim toga osigurano je i 1.600 radnih mjesta u fabrici i više od 6.000 u pomoćnoj industriji.

– SEAT Leon, posebno treća generacija, prava je perjanica marke i to je najpopularniji i najcjenjeniji automobil SEAT-ovih kupaca na svih pet kontinenata. Leon je jedan od glavnih pokretača transformacije firme i sa 517.600 isporučenih vozila pridonio je prodajnim rezultatima koje je SEAT objavio u 2018. godini – kazao je izvršni direktor SEAT-a Luca de Meo.

Uspjeh Leona transformisao je ne tako daleku prošlost SEAT-a sa komercijalnog i finansijskog stajališta i uticao je na kvalitativni skok u percepciji imidža marke.

 • SEAT je 2012. godinu zaključio sa ukupno 321.000 prodanih automobila, što je gotovo jednaka količina isporučenih vozila kao u prvih šest mjeseci 2019. godine (314.300). Osim toga, Leon je bio ključni model za povećanje prodaje u zemljama poput Njemačke ili Velike Britanije, gdje su isporuke SEAT-a porasle blizu 70%, odnosno 60% od 2012. godine. Leon je i dalje najprodavaniji model SEAT-a, a svaki četvrti prodani automobil u prvih šest mjeseci 2019. godine bio je Leon.

  Leon je bio prvi automobil u svom segmentu koji je predstavio karakteristična prednja svjetla potpuno opremljena LED tehnologijom koja su mu, zajedno s dinamičnim podvozjem, dala personalni i sportski karakter. Postepena primjena najnovijih tehnologija kao što su SEAT Full Link i odnedavno digitalni kokpit i bežični punjač pružili su kupcima povezivost i komfor unutar vozila. Ti su pomaci doprinijeli stvaranju vlastitog pečata treće generacije SEAT Leon.

  Na samom početku, SEAT je predstavio ovaj kompakt u tri izvedbe: sa troje i sa pet vrata i karavan, kojem se kasnije pridružila verzija X-PERIENCE. SEAT Leon trenutno je u ponudi s pet vrata i Sportourer ST karoserijom i opremljen je sa benzinskim i dizelskim motorima, te motorima koji koriste komprimirani prirodni plin, kao i CUPRA verzija.

  – Ono što je najzanimljivije kod treće generacije modela SEAT Leon jeste to što je on prihvaćen širom svijeta. Za njim širom planete i dalje vlada velika potražnja, iako je na tržištu već sedam godina – rekao je Wayne Griffith, potpredsjednik odjeljenja za prodaju i marketing kompanije SEAT.

  – Tokom 2017. godine prodali smo rekordnih 170.000 primjeraka ovog modela. Sada, u 2019. godini, ubjeđeni smo da će SEAT Leon nastaviti sa dobrim rezultatima, te da će se opasno približiti tom broju – dodao je Griffith. (Carlander.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,