Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Toyotin pogon u Turskoj postaje prva evropska tvornica za proizvodnju plug-in hibridnih vozila i baterija

Preuzmite sliku

Popularno

Uz liniju za proizvodnju vozila, Toyota će unutar svog pogona u Sakaryi izgraditi novu liniju za sklapanje plug-in baterija s kapacitetom od 75.000 jedinica godišnje. Montaža plug-in hibridnih baterija započinje u decembru 2023.

Toyota je objavila kako će se njihova druga generacija modela C-HR proizvoditi u njihovom pogonu Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT) u Sakaryi. Dostupna u hibridnoj i plug-in hibridnoj verziji, nova Toyota C-HR također će biti prvi plug-in hibridni lični automobil koji će se proizvoditi u Turskoj. Osim toga, TMMT će biti Toyotina prva europska tvornica koja će početi proizvoditi plug-in hibridna vozila i prva koja će biti opremljena linijom za proizvodnju baterija.

 • Linija 100-posto elektrificiranih pogonskih sklopova nove Toyote C-HR odražava Toyotinu predanost da ponudi odgovarajuće mogućnosti smanjenja ugljika najvećem i najkonkurentnijem segmentu tržišta u Evropi. Uz hibridnu verziju, nova plug-in hibridna Toyota C-HR s lokalno sklopljenim baterijama dodatno će proširiti Toyotinu višetehnološku ponudu prema cilju 100-posotonog smanjenja CO2 u svojoj liniji vozila u Evropi do 2035. godine.

 • Pod time se podrazumijevaju zemlje članice EU, EEA i UK. Inače, EEA (European Economic Area ili Europski gospodarski prostor) uključuje zemlje EU te Island, Lihtenštajn i Norvešku. Omogućuje im da budu dio jedinstvenog tržišta EU-a. Iako Švicarska nije članica EU ili EEA, dio je jedinstvenog tržišta.

  Početak proizvodnje plug-in hibridnih vozila i baterija označava stratešku prekretnicu u Evropi

  Uz liniju za proizvodnju vozila, TMMT će unutar svog pogona izgraditi novu liniju za sklapanje plug-in baterija s kapacitetom od 75.000 jedinica godišnje. Montaža plug-in hibridnih baterija počet će u decembru 2023., stvarajući oko 60 novih kvalifikovanih poslova.

 • Stvaranje proizvodne linije za baterije u TMMT-u strateška je prekretnica za transformaciju Toyotine elektrifikacije i također će podržati druge tvornice Toyote Europe u budućnosti sa sposobnom radnom snagom i znanjem.

  Ukupna investicija za ovaj projekt bit će oko 317 miliona eura, čime će ukupna kumulativna investicija u TMMT iznositi oko 2,3 milijarde eura. U okviru ulaganja u novi model, TMMT će poboljšati i poboljšati svoju proizvodnu liniju, dok će postaviti okvir za ispunjavanje budućih zahtjeva raznolikosti proizvodnje i fleksibilnosti – ključnog faktora u strategiji poslovne održivosti Toyote Europe.

  Zelena tvornica

  Toyota je predana postizanju potpune ugljične neutralnosti u Evropi do 2040. i cilja na ugljičnu neutralnost u svim svojim proizvodnim pogonima do 2030. TMMT napreduje prema tom cilju uvođenjem tehnologija koje smanjuju potrošnju energije dok se u isto vrijeme prebacuje na obnovljivu energiju unutar proizvodnog pogona Sakarya. Ove mjere uključuju uvođenje novih tehnologija lakirnice koje minimiziraju emisije CO2 i korištenje sunčeve energije s ciljem da postrojenje postane samodostatno u korištenju energije. (Tportal.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,