Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Toyota najvrijednija autokompanija na svijetu

Popularno

Trenutno najvrijednija kompanija za proizvodnju automobila, prema cijenama akcija, je Toyota, koja ima tržišnu kapitalizaciju od 200 mlrd USD.

Vrijednost dionica američke kompanije Tesla u velikom je usponu u posljednje vrijeme, tako da ova kompanija sada vrijedi skoro kao američki rivali General Motors (GM) i Ford zajedno.

Dionice Tesle dostigle su rekord od skoro 476 USD po akciji u srijedu. Po toj cijeni, ukupna tržišna vrijednost kompanije je skoro 86 mlrd USD. Tržišna kapitalizacija GM-a je oko 50 mlrd USD, a Forda oko 37 mlrd USD.

Tesla vrijedi 15 milijardi više nego Fiat Chrysler i Ferrari zajedno. Vrijednost Tesle je takođe za 15 mlrd USD veća nego kombinovana vrijednost japanskih kompanija Honda i Nissan.

Američki proizvođač električnih automobila i dalje zaostaje za Volkswagen-om, koji trenutno na tržištu kapitala vrijedi 96 mlrd USD, prenosi Swot.ba.

Akcije Tesle rastu zbog pozitivnih predviđanja za ovu kompaniju. Kompanija je saopštila da je isporučila rekordnih 112.000 vozila u četvrtom kvartalu 2019. godine, što je 6.000 više nego što su analitičari očekivali.

Kompanija je ovih dana takođe počela isporuku svog Modela 3 proizvedenog u Šangaju, što je prvi korak osvajanja velikog kineskog tržišta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,