Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Teslina autonomna vožnja krenula u ‘krivom smjeru:’ Pogledajte kako se umalo zabila u voz i pješake

Preuzmite sliku

Iz Denvera dolazi video koji prikazuje Teslin Model 3 kako umalo udara u voz nakon što mu je autopilot vozila krenuo oduzimati prednost. Srećom, sudar je izbjegnut brzom reakcijom vozača.

Teslin autopilot, sa svojom opcijom potpune autonomne vožnje (Full Self-Driving Capability), nije ništa od onoga što mu ime kaže da jest: niti je pravi autopilot, niti je sposoban u potpunosti sam voziti, piše The Drive.

Umjesto toga, to je napredni sistem pomoći vozaču koji može olakšati vozačev posao dok je na autocesti ili jasno označenim gradskim ulicama. Međutim, daleko je to od savršenog autonomnog sistema, kao što pokazuje novi video s YouTube kanala Beta Tech OG. U navedenom videu, Tesla Model 3 zamalo se zabio u nadolazeći voz, a sam vlasnik imao je i dosta drugih intervencija tokom autonomnog režima vožnje pa je i sam ocijenio vožnju u autonomnom režimu rada “palcem dolje”.

Beta Tech OG u svojim videima testira sistem autopilota i opciju pune samostalne vožnje po ulicama Denvera, u Coloradu. Tokom gotovo 18-minutnog videa, Model 3 zamalo udara u nekoliko stvari. Međutim, dvije njegove pogreške bile su naglašenije od ostalih, a jedna od te dvije zamalo je prouzročila sudar s jednim od denverskih lakih željezničkih vozova tako što mu je skretanjem ulijevo krenuo oduzimati prednost prolaza.

Prije nego što se zamalo zabio u voz, Model 3 je bio zaustavljen na crvenom svjetlu s upaljenim lijevim žmigavcem. Automobil je trebao pričekati dok vlak ne prođe te se time oslobodi prostor za navedeno skretanje ulijevo. Međutim, umjesto da pričeka, Teslin FSD je procijenio da ima dovoljno prostora i vremena da skrene prije nego što voz stigne ili ga nije pravilno prepoznao. Ipak, vlak je bio prepoznat na zaslonu infotaiment sistema.

Nije jasno zašto je Tesla odlučila skrenuti lijevo ispred voza, iako ga je primijetila, no vozač je bio prisiljen preuzeti kontrolu i preusmjeriti automobil. Čak je i strojovođa voza zatrubio Tesli, dokazujući da je skretanje bio pogrešan potez u toj situaciji.

Kasnije u videu, Model 3 je pokušao izvesti prilično rutinski zavoj ulijevo, ali je skrenuo preširoko i skoro se zabio u dvoje pješaka koji su stajali na početku pješačkog prijelaza.

Tesla je osmislila gumb za prijavu bilo kakvih problema koji se pojave tijekom korištenja autopilota i potreban je samo jedan dodir na zaslon koji ne zahtijeva od vozača da doda bilo kakve pojedinosti o situaciji, no isto tako nije jasno koliko je ta funkcija izvješća zapravo korisna.

Postoji puno širi razgovor o etici Teslinog beta testiranja njegove opcije pune samostalne vožnje na javnim cestama, korištenjem vlasnika vozila, a ne obučenih stručnjaka za testiranje. Iako Tesla apsolutno nije jedina koja razvija sistem autonomne vožnje, kada su u pitanju napredni sistemi za pomoć vozaču, druge automobilske kompanije su daleko opreznije u svom pristupu i ne izdaju softver dok ga profesionalci u potpunosti ne testiraju u kontrolisanim okruženjima.

Srećom, ovaj put niko nije povrijeđen, no to ne znači da će ubuduće svi moći reagovati na vrijeme, piše The Drive. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,