Srijeda, 8. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Teslin AutoPilot izazvao sudar osam auta. Devet povrijeđenih

Preuzmite sliku

Na videozapisu je vidljivo kako se Tesla prvo prestrojava u sasvim lijevu traku, da bi nakon toga neobjašnjivo naglo zakočila

Krajem novembra dogodio se lančani sudar osam automobila na mostu Bay Bridge San Francisco. Tada je vozač tvrdio da je za nesreću kriva upotreba Full Self-Driving (FSD) tehnologija u njegovoj Tesli. Novi snimak koji je na društvenim mrežama objavljen jučer pokazuje kako se situacija tačno odvijala.

U nesreći je povrijeđeno devetero ljudi, ali srećom niko nije zadobio povrede opasne za život. Saobraćaj je bio zaustavljen oko 90 minuta dok su hitne službe uklanjale olupine i zbrinjavale povrijeđene. Vozač Tesle je od tada tvrdio da je za nesreću kriv Teslin Autopilot, odnosno FSD značajka koja omogućava gotovo potpuno samostalnu vožnju u nekim uslovima, prenosi autostart.

Na videozapisu je vidljivo kako se Tesla prvo prestrojava u sasvim lijevu traku, da bi nakon toga neobjašnjivo naglo zakočila. Zbog toga nastaje pravi haos u kojem iza Tesle jedan an drugog nalijeće još sedam automobila.

Tesline autonomne tehnologije AutoPilot i Full Self-Driving godinama su u centru pažnje zbog svega što mogu, ali i velikih te opasnih grešaka koje navodno rade. No da se automobil naglo zaustavi nasred ceste bez ikakve vidljive prepreke ispred njega još nismo vidjeli. FSD bi trebao usporiti i zaustaviti kada auto otkrije da je vozač zaspao ili ne reaguje, no to definitivno ne bi smjelo biti na lijevoj prometnoj traci i tako naglo.

Da stvar bude gora, nesreća se dogodila na isti dan kada je Elon Musk trijumfalno objavio da će cijela Sjeverna Amerika od sada imati pristup FSD-u koji omogućava prilično visok nivo autonomne vožnje u idealnim cestovnim uslovima. Tesla ipak zahtijeva od vozača da tokom rada FSD-a ostanu oprezni i budu spremni preuzeti kontrolu nad automobilom u bilo kojem trenutku. Ostaje pitanje zašto vozač nije pritisnuo papučicu gasa kada je prepoznao da automobil usporava na autocesti? Tako se nesreća mogla spriječiti.

Bez obzira na sve iz dana u dan sve je jasnije da Tesline FSD i AutoPilot tehnologije imaju probleme. Zbog toga u Nacionalna administracija za sigurnost prometa na cestama provodi desetke istraga u vezi s tehnologijama i nesrećama koje su navodno izazvale.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,