Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Telefon uskoro mijenja ključ automobila

Preuzmite sliku

Popularno

Apple želi da iPhone zamijeni vaše ključeve automobila. U ponedjeljak je tehnološka kompanija na svojoj godišnjoj Worldwide Developers konferenciji (WWDC) objavila novu opciju – otključavanje i pokretanje automobila pomoću pametnog telefona.

Iako se Appleova dugogodišnja ambicija da izgradi svoje vozilo nije ostvarila, njihov CarPlay infotainment sistem dostupan je u 97 posto novih automobila, navodi firma. Sada misle da je vrijeme za zamjenu automobilskih ključeva.

“Oni postoje već više od 100 godina, ali postali su veliki, glomazni i zreli za preispitivanje” – rekao je Craig Federighi, Appleov potpredsjednik odjela za softversko inženjerstvo.

Apple će prvo predstaviti tu opciju na BMW-u serije 5, 2021. godine, ali želi je proširiti i na ostale modele automobila.

Emily Schubert, Appleova viša menadžerica inženjeringa automobila, pokazala je kako vozač može dodirnuti kvaku na vratima svojim iPhoneom kako bi otključao automobil.

Zatim vozač postavlja iPhone na jastučić za punjenje i pritišće dugme za paljenje kako bi pokrenuo vozilo.

Appleova tehnologija oslanja se na ono što je poznato pod nazivom Near Field Communication (komunikacija polja u blizini) koja omogućuje uređajima unutar nekoliko centimetara jedan od drugog bežičnu razmjenu podataka.

Apple planira preći na korištenje drugačije tehnologije, ultra širokopojasne, koja će omogućiti otključavanje s većih udaljenosti, kako bi iPhone mogao ostati u vozačevom džepu ili torbi.

Vlasnici BMW-a također će moći dijeliti virtualni ključ s prijateljima putem iMessage-a. Apple sarađuje sa radnim grupama kako bi utro put za širenje tehnologije na više automobila. Federighi je rekao da očekuje podršku novom ultra širokopojasnom standardu u novim vozilima sljedeće godine.

U maju je industrijska grupacija, Konzorcij za automobilsku povezanost, najavila standardizirani način pohrane digitalnih ključeva. Njeni članovi uključuju velike proizvođače automobila i tehnološke firme poput Applea, BMW-a, GM-a, Honde, Hyundaija, Samsunga i Volkswagena. (Biznisinfo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,