Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stiže nova Škoda i zvaće se Slavia

Preuzmite sliku

Popularno

Škoda je još u martu najavila premijerno prikazivanje novog konceptnog vozila za čiji razvoj i proizvodnju su bili zaduženi polaznici akademije kompanije smještene u Mladoj Boleslavi.

U pitanju je roudster (spyder) s mogućnošću prevoza do dvije osobe. Tom prilikom je rečeno i da će unikat biti utemeljen na arhitekturi serijskog hatchback Škoda Scala.

Iako je premijera bila izvorno zakazana za prošli mjesec, iz poznatih “korona razloga”, svečani događaj je morao biti odložen za neki kasniji datum.

U međuvremenu, svoj komad medijskog prostora, Škoda je obezbijedila “puštanjem u eter” informacije o naziv izložbenog automobila.

Naime, spyder će se zvati Škoda Slavia.

Sam naziv nije bio pitanje slučajnog, proizvoljnog izbora. Naime, povodom 125. godišnjice kompanije, konceptu je dodijeljen identičan naziv koji je nekada ponijela marka pod kojom su nastupali firmini bicikli, a za koju su ime odabrali osnivači društva Vaclav Laurin i Vaclav Clement.

Više od trideset učenika institucije nazvane Škoda Akademija, je bilo angažovano na razvoju Slavie, dok je njihov rad nadzirao šef dizajna češke marke Oliver Stefani.

Na kraju još da kažemo da će konačno, premijera modela Škoda Slavia biti organizovana za tri nedjelje, uz možda i nepotreban dodatak da serijsku verziju ne treba očekivati, piše Autorepublika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,