Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šta učiniti ukoliko vozimo tokom zemljotresa?

Preuzmite sliku

Praksa iz posljednjih dana pokazala je kako je potres nemoguće predvidjeti, ali to ne znači da se za njega ne možemo pripremiti. 

Život ide dalje, a s njime i svakodnevne aktivnosti koje činimo kako bismo vratili koliko-toliko normalan život. To podrazumijeva i korištenje automobila, ali i javnog prijevoza i ostalih sustava cestovnog i željezničkog saobraćaja.

Realnost je da vas potres može pogoditi i dok vozite automobil. Prvo što morate učiniti je usporiti i pokušati naći čistinu gdje ćete se sigurno zaustaviti. Dakle, nikako nemojte parkirati ispod mostova i na njima, ispod dalekovoda i drveća te na svim ostalim opasnim mjestima. Također, ne zaustavljajte se nasred ceste ili pokraj hidranata jer time ugrožavate kasniji prolazak služba za spašavanje.

Nakon što ste se zaustavili, ugasite motor, podignite parkirnu kočnicu i nastavite sjediti u automobilu. 

Padne li stup s elektroenergetskim kablom na auto pametnije je ostati u autu i pričekati službe za spašavanje. Izađite iz vozila samo u slučaju ako ostanak predstavlja direktnu ugrozu za vaš život i život putnika.

Upalite radio i slušajte upute koje se prenose putem radiostanica. Iako je želja za kontaktom prema bližnjima prirodna i očekivana, suzdržite se od razgovora. Mreže će zasigurno biti preopterećene, a postoje važniji kontakti koji moraju biti ostvareni. Naravno, ako ste zarobljeni u automobilu, pokušajte ostvariti kontakt. Ne vičite, jer postoji opasnost da udahnete opasne količine prašine.

Nakon potresa

Nakon što podrhtavanje stane, izađite iz vozila i provjerite stanje ostalih putnika, a potom i samog vozila. Ne vozite sve dok ne prođu hitne službe i očiste cestu. Nerijetko je sigurnije ostati gdje ste se našli nego nastaviti vožnju.

Nakon glavnog potresa se redovno događa niz manjih podrhtavanja. Međutim, i ona su dovoljna da nešto padne s oštećenih objekata. Stoga, vozite izuzetno oprezno i izbjegavajte mostove i bilo kakve nadzemne prijelaze. Moguće je da su oštećeni iako se to na prvu ne vidi. Također, vozite li brdovitim krajem, pripazite na odrone. Nikako ne vozite preko energetskih kablova.

Također, pripazite na ostale učesnike u saobraćaju. Postoji opasnost od vozača koji uslijed stresa voze neoprezno ne poštujući neka osnovna pravila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,