Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Spori vozači uzrokuju sve više saobraćajnih nesreća

Ovo je ravno rubrici “vjerovali ili ne”, ali podaci zaista govore da je sve više poginulih u nesrećama koje su prouzrokovali spori vozači.

Kako javlja Daily Star, prema podacima britanskog ministarstva saobraćaja prošle godine je u saobraćajnim nesrećama koje su prema policijskom izvještaju prouzrokovali spori vozači teško stradalo 26 soba, a dvije su poginule. U nesrećama istog uzroka bilo je i 132 lakše ozlijeđenih sudionika, prenosi index.hr.

“Nisam iznenađen ovim zabrinjavajućim statističkim podacima. Voziti presporo je u osnovi sebično i glupo, to je recept za katastrofu”, izjavio je Hugh Bladon, osnivač britanskog udruženja vozača, te naglasio kako spora vožnja izaziva frustracije kod drugih vozača, što ih može potaknuti na opasne manevre poput preticanja.

Pretpostavlja se da oni koji voze debelo ispod limita potiču druge sudionike na vožnju s manjim razmakom, preticanje, pa i cestovno nasilje. Spore vozače koji voze ispod ograničenja u Britaniji se kažnjava sa 100 funti te tri kaznena boda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje