Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Solarni bolid iz Posušja jedini iz BiH ide na utrku

Preuzmite sliku

I ove će se godine u Sisku održati atraktivna i zanimljiva utrka solarnih automobila u organizaciji Tehničke škole Sisak, a ponovno će sudjelovati i učenici Srednje strukovne škole u Posušju koji će se predstaviti s vlastitim solarnim automobilom.

Škola iz Posušja jedina je iz BiH koja sudjeluje. Direkotr Mario Knezović u ovom projektu vidi odličnu priliku da učenici što više nauče, prije svega u praktičnom dijelu.

Istaknuo je kako mu je i drago da je SSŠ u Posušju prvi na ovim područjima koji je napravio ovakav pothvat za svoje učenike.

 • ”Naši sponzori, privrednici i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZHŽ-a ove su godine izdvojili dobar dio sredstava pa smo uspjeli napraviti kvalitetniji i bolji automobil od onog lani. Mislim da imamo jako dobru šansu u Sisku biti u vrhu i pri tome napraviti dobru promociju naše škole i mjesta”, kazao je direktor Knezović za Večernji list.

  Nekoliko učenika s mentorom Ivicom Vranješom i direktorom Knezovićem danas putuje u Sisak gdje će solarni automobil predstaviti na 5. izložbi električnih i hibridnih automobila “Solea”.

  ”U projektu izrade vozila sudjelovalo je 10 do 15 učenika smjera računalni tehničar u strojarstvu, PTT tehničari i instalateri grijanja i klimatizacije zajedno s profesorima koji su im bili potpora. Projekt je kvalitetan jer su naši učenici potpuno uključeni u izradu automobila, što ih je barem dijelom uvelo u struku”, kazao je mentor projekta Ivica Vranješ.

  Automobil je morao zadovoljiti neke kriterije za međunarodnu utrku u Sisku.

  Tehnički detalji

  ”Dva su stila natjecanja: slobodni i zadani. Mi se takmičimo u slobodnom i zadano nam je da automobil mora imati solarno punjenje, tri kvadrata solarnih ploča i elektromotor. Sve ostalo radimo sami vodeći računa da nam je auto što bolji i brži”, kazao je Vranješ.

  Auto ima sve što je potrebno za postizanje brzine od skoro 60 km na sat, a učenici i profesori odredili su da ima izgled bolida i potpuno je ekološki prihvatljiv. Radili su ga od decembra prošle godine, a kako je kazao učenik smjera računalni tehničar Ante Galić, ovaj praktični dio draži mu je od svih teorijskih lekcija.

  Međutim, prof. Vranješ je kazao da je kod izrade bilo kojeg tehničkog detalja iznimno bitno poznavati teoriju.

  ”Bitno je poznavati elektrotehniku, mehaniku, strojarstvo kako biste napravili nešto kvalitetno. Nije poenta metoda pokušaja – pogrešaka, već da učenici znaju što rade”, kazao je Vranješ. Upravo zato uz međunarodnu utrku solarnih automobila organizirana je i izložba i konferencija o električnim i solarnim vozilima. Tu su i tehničke radionice i predavanja. Na utrci je najavljeno učešće 26 auta iz 21 ustanove, prenosi Večernji list.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,