Subota, 4. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rolls-Royce proizveo najbrži električni avion na svijetu

Preuzmite sliku

Rolls-Royce je danas objavio da je njegov električni avion dostigao maksimalnu brzinu od 623 kilometra na sat, a firma tvrdi da ga je to učinilo “najbržim potpuno električnim vozilom na svijetu”.

U saopštenju Rolls-Royce, koji se ne smije brkati s Rolls-Royce Motor Cars koji je u vlasništvu BMW-a, rekao je da vjeruje da je takozvani “Duh inovacije” “najbrži potpuno električni avion na planeti”.

U tu će svrhu podnijeti tri zahtjeva za svjetske rekorde Fédération Aéronautique Internationale. To su: avion koji postiže najveću brzinu od 555,9 km/h na 3 kilometra; dostizanje 532,1 km/h na 15 kilometara; i penjanje na 3.000 metara za 202 sekunde.

Tokom tih vožnji avion je zabilježio svoju najveću brzinu od 623 kilometra na sat. “Duh inovacije” rezultat je projekta nazvanog ACCEL ili Ubrzavanje elektrifikacije leta.

Partneri u inicijativi uključuju stručnjake za električne motore i kontrolere YASA i Electroflight, koje je Rolls-Royce opisao kao start-up u avijaciji. YASA je podružnica Mercedes-Benza u stopostotnom vlasništvu.

Što se tiče financiranja, 50 posto je došlo od Instituta za avijacijsku tehnologiju u partnerstvu s Odjelom za poslovnu, energetsku i industrijsku strategiju vlade Ujedinjenog Kraljevstva i Innovate UK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje