Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rimac o preuzimanju Bugattija: Stvaramo najbolju kompaniju hiperautomobila na svijetu

Preuzmite sliku

U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology kompanije kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda.

Rimac Automobili danas se službeno udružuju s ikonom automobilskih brendova Bugatti Automobiles u novu automobilsku i tehnološku kompaniju.

Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o. s udjelom od 55%. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u Rimac Grupi od 37%, Porsche ostaje na 24%, Hyundai Motor Group na 12%, a ostali investitori na 27%.

Razvoj, proizvodnja i isporuka baterijskih sistema, pogonskih sklopova i ostalih EV komponenti po kojima je Rimac poznat i s kojima je stekao povjerenje brojnih proizvođača automobila bit će odvojeni u novi poslovni subjekt – Rimac Technology – koji će biti u stopostotnom vlasništvu Rimac Grupe. Rimac Technology ostaje neovisna kompanija koja sarađuje s brojnim svjetskim proizvođačima automobila.

Rimac Automobili i Bugatti unutar nove kompanije nastavit će razvijati modele automobila. U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology kompanije kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj time nastavljajući korištenje povijesne lokacije koja je neodvojiva od Bugatti brenda.

– Danas objavljujemo stvaranje najbolje kompanije hiperautomobila na svijetu – Rimac Bugatti – rekao je Mate Rimac.

– Mate Rimac je fantastičan poduzetnik. Opušten je, ali i ozbiljan. Mate nemoj se nikad mijenjati, uvijek je užitak raditi s tobom – poručio je Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Uprave i član Uprave za financije i informatiku Porsche AG.

– Ovu novu kompaniju očekuje sjajna budućnost – rekao je Oliver Blume, predsjednik Uprave kompanije Porsche AG. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,