Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Rimac: Najavljujem još jednu prekretnicu Rimac Automobila

Preuzmite sliku

Šef Rimac Grupe Mate Rimac na Facebooku je objavio da je kompanija dobila papire koje je čekala za certifikaciju Nevere te da se sada kreće s isporukom tog električnog hiperautomobila kupcima.

Uskoro bi, kako je najavio Rimac, trebali stići i američki certifikacijski dokumenti.

Rimčevu objavu prenosimo u cijelosti.

“Sada kada se malo slegla prašina oko velike investicije od 500 miliona eura, želio bih najaviti još jednu veliku prekretnicu za Rimac Automobile. Nije glamurozna niti medijski atraktivna kao vijest o 500 miliona, no za nas je vrlo važna.

“Napokon smo od nadležnih tijela dobili konačnu dokumentaciju za EU certifikaciju Rimac Nevere. Ovo je važno za nas jer smo uložili nebrojene sate, hiljade testova, godine teškog rada i mnogo uništenih hiperautomobila da bismo došli do ove tačke. U sljedećih nekoliko sedmica uskoro bi također trebali stići i američki certifikacijski dokumenti.

Sada imamo sve spremno za početak isporuka kupcima – potpuno novu proizvodnu liniju u našem novom pogonu Jankomir, izgrađen je prvi proizvodni automobil (nakon što je 17 prototipova napravljeno u procesu razvoja i testiranja) s još mnogo više u proizvodnom procesu uskoro ćemo podijeliti video/fotografije s proizvodne trake i ponovno omogućiti obilaske tvornica nakon ljetne stanke), homologacija je obavljena i u toku je završno podešavanje softvera. Sada jedva čekamo da isporučimo prve automobile kupcima u sljedećih nekoliko mjeseci.

Započeli smo projekt Nevera od čistog lista papira 2017. u vrijeme kada smo bili sasvim drugačija kompanija – samo 200 zaposlenika s ukupnim kapitalom koji je do tog datuma iznosio 40 miliona eura. Pokazali smo automobil na sajmu automobila u Ženevi 2018., punooo prerano. Vjerujte mi, nećemo ponoviti tu grešku! Bili smo naivni i mislili smo da ćemo automobil moći isporučiti 2020. Kao i uvijek, stvari nikad ne idu po planu (pogotovo za tako složen projekt) pa smo sada tu – s preko 1500 zaposlenika, ukupni kapital podignut na 830 miliona eura, s puno više sijede kose i iskustva. Naučili smo toliko puno i to ćemo primijeniti na sve što ćemo raditi u budućnosti.

Želio bih zahvaliti svima koji su neumorno radili na ostvarenju ove prekretnice – posebno onima koji su dali svojih 100% tokom posljednjih 18 mjeseci vrlo intenzivnog procesa testiranja i poboljšanja.

Ispod je nekoliko snimaka zaslona iz službenog dokumenta – dugačak je 899 stranica tako da ne mogu cijeli podijeliti.

Za drage sugrađane: ima i pečat”, napisao je Rimac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje