Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razmišljajte unaprijed: 5 načina da spriječite krađu automobila

Preuzmite sliku

Popularno

Da biste uspješno spriječili krađu automobila, dobro je da znate više stvari. Prvo treba da se obavijestite da li živite u kraju u kome se krade veliki broj vozila, a onda morate da mislite na pet bitnih stvari na koje se lopov oslanja kada pikira vaš četvorotočkaš, piše Geico.

Zaključajte vrata

Ovo je nešto što svi znaju, ali nije naodmet podvući to još jednom. Uvijek provjerite da li ste zaključali auto, jer je sve veći broj krađa koje je izazvao ključ koji je lopov uočio u vozilu. Vidio je lak plijen, ušao u auto i odvezao ga. Prema nekim podacima, u SAD je od 2016. do 2018. godine kradeno je u prosjeku 209 vozila dnevno zbog otključanog automobila i ključa na vidnom mjestu u njemu.

Pametno se parkirajte

Potrudite se da auto parkirate na dobro osvjetljeno mjesto. Osim toga, što je više saobraćaja i prolaznika, to je manja vjerovatnoća da će vam vozilo biti ukradeno, jer je veći broj svjedoka koji mogu uočiti krađu i spriječiti ili identifikovati lopova.

Nosite stvari sa sobom

Uvijek sa sobom nosite daljinski za otvaranje garaže i svoje dragocenosti. Vozačku i saobraćajnu dozvolu držite u novčaniku ili u torbi. Ne ostavljajte u vozilu ništa što bi, ako bude ukradeno sa automobilom, moglo da vam napravi probleme.

Nikad ne ostavljajte upaljen auto

Ako su napolju niske temperature, možete doći u iskušenje da zagrijete automobil prije nego što ujutru sjednete u njega, tako što ćete ga upaliti i ostaviti uključenog. Čak i ako se u kuću vraćate samo na minut, sigurnije je da isključite motor, jer je lopovu dovoljno samo nekoliko sekundi da uskoči u vozilo i odveze se.

Širom otvorene oči

Obratite pažnju na sve bitne stvari kada napuštate vozilo. Ako ste u žurbi i ako vam pažnja odluta, možete zaboraviti da uradite nešto, na primjer da zaključate vrata, i tako ćete ugroziti vozilo. (Telegraf.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,