Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Psihopate voze agresivno i rizično

Preuzmite sliku

Psihopate češće voze agresivno, krše saobraćajna pravila i skloni su antisocijalnom ponašanju u vožnji, zaključili su naučnici u istraživanju objavljenom u renomiranom časopisu “Žurnal kliničke psihologije”.

Nova naučna studija daje naznake o porijeklu rizične ili agresivne vožnje, a njeni rezultati bi u budućnosti mogli dovesti do strukturalnih programa obuke ili rehabilitacije vozača koji imaju tendenciju ka riziku ili agresiji u vožnji.

Istraživanje se bavilo vezom između psihopatskih osobina, ponašanja u vožnji i izražavanja ljutnje vozača za volanom.

Rezultati studije otkrivaju da su osobe sa psihopatskim osobinama imale veću stopu saobraćajnih rekršaja i agresivnije ponašanje u vožnji.

Osim toga, osobe sa nižim nivoom empatije, većom impulsivnošću i željom za senzacijama ponašaju se agresivno u vožnji.

Marion Karras sa Univerziteta “Paris Nanterre” i njene kolege tražili su u studiji odgovor na pitanje postoji li veza između psihopatskih osobina i agresije tokom vožnje i jesu li saobraćajni prekršaji međusobno povezani.

Rezultati njihovog istraživanja mogli bi dovesti do razvoja i inovacija u obuci vožnje i obrazovanju o bezbjednosti.

Studija se koncentrisila na vozače iz Francuske kažnjavane za vožnju u pijanom stanju, nesmotrenu vožnju, prebrzu vožnju ili neko drugo ozbiljno kršenje saobraćajnih pravila.

Kao rezultat njihovog ponašanja u vožnji, 1.686 aktera studije bilo je upisano na kurs rehabilitacije vozača prema nalogu nadležnog suda.

Karsova i njen tim pronašli su korelacije između agresivne/rizične vožnje i psihopatskih osobina. Drugim riječima, akteri koji su imali više bodova u psihopatskim osobinama, prijavili su rizičniju ili agresivniju vožnju.

Oni sa psihopatskim osobinama takođe su u većem broju činili saobraćajne prekršaje, bili ljuti tokom vožnje uz vjerovatnoću da će tu ljutnju pretvoriti u agresiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje