Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prvi turski električni automobil u serijskoj proizvodnji od 2016. godine

Prvi turski automobil na električni pogon, proizveden domaćim snagama i resursima, ući će 2016. godine u masovnu proizvodnju.

Više od 30 akademika sa nekoliko univerziteta je pomoglo kompaniji BEGLER, u Zoni za tehnološki razvoj u Eskišehiru, da razvije i proizvede prvi turski automobil na električni pogon.

Kompanija tvrdi da će do kraja 2015. godine izgraditi prototipe, a da će se automobil u masovnoj proizvodnji naći već 2016. godine.

Imamo dva različita modela, za proizvodnju” izjavio je Melih Yildiz, član Upravnog odbora kompanije BEGLER.

Naši automobili će biti dovoljno kvalitetni da sebi osiguraju vlastito tržište, a sa njihovom prodajom ćemo krenuti krajem 2016. godine.”

Prvi pokušaj da se proizvede prvi domaći automobilski brend bio je davne 1961. godine. Automobil “Devrim” (Revolucija) je proizveden u četiri prototipa, ali je proizvodnja obustavljena. Sve od tada, Turska nije načinila značajniji korak ka vlastitom automobilskom brendu, do sada.

Devrim nas je ohrabrio,” kazao je Yildiz.

Želja Turske za proizvodnjom domaćeg električnog automobila poduprijeta je činjenicom da zemlja želi smanjiti troškove potrošnje forilnih goriva, smanjiti vanjskotrgovinski deficit i smanjiti emisiju štetnih gasova.

(TRT, AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,