Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prvi leteći automobil dobio dozvolu u Evropi

Preuzmite sliku

Popularno

Holandska kompanija PAL-V objavila je da je svoj model letećeg automobila Liberty uspjela da certificira za vožnju evropskim putevima.

Tako su postali prvi kojima je “pošlo za rukom” da učine legalnim vozilo koje je u stanju, osim vožnje putevima i da poleti.

Ovim su letećim automobilom prošli složenu proceduru testiranja i certificiranja, od februara na ovamo, da bi u konačno ove sedmice na njega uspjeli sasvim legalno da postave registracijske oznake, piše portal Bug.hr.

Dobijanje dozvole za vožnju putem, sa sklopljenim propelerom i stražnjim stabilizatorom je, naravno, tek prvi dio certificiranja nečega što se zove leteći automobil.

Kao sljedeći korak PAL-V najavljuje pokušaj dobijanja svih potrebnih dozvola za letenje.

Saradnja s evropskom agencijom za civilnu avijaciju EASA na ovom projektu traje još od 2015., a završetak procesa certificiranja očekuje se tokom 2022. godine.

Prije toga potrebno će biti dostaviti 1.200 raznih testova i izvještaja, i odraditi najmanje 150 sati naleta. Liberty bi trebalo da leti poput helikoptera.

U međuvremenu će prototip u ovom obliku biti vožen putevima kako bi se testirala njegova izdržljivost u stvarnim saobraćajnim uslovima, a tek kad se sve navedeno dovrši, bit će moguće da se Liberty ponudi krajnjim kupcima.

Rezervacije za njega već su otvorene. Navodno PAL-V već ima sasvim dovoljno zainteresovanih koji su spremni da izdvoje 399 hiljada eura za osnovni model, ili 599 hiljada eura za najnapredniju mogućnost letećeg automobila.

Koncept letećeg automobila Liberty u razvoju je od 2012. godine. Masa mu je tek 660 kilograma, a pogon nije električni kao kod većine sličnih koncepata – ovaj leteći automobil vozi na obično automobilsko benzinsko gorivo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,