Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Prva pobjeda za Armina Mujkanovića u šampionatu Hrvatske

Preuzmite sliku

Armin Mujkanović, vozač Splitskog autokluba, ovoga vikenda je učestvovao na međunarodnoj brdskoj trci “Kotor – Trojica 2022.“.

Kultna staza u Crnoj Gori je bila potpuno nova za Tuzlaka, obzirom na to da ranije nije nastupao na slavnoj Trojici. Staza duga 4.350 m okupila je gotovo 100 takmičara iz Crne Gore i Hrvatske, a nastupe su upisali i takmičari iz Bosne i Hercegovine, kao i Mađarske.

Mujkanović je sezonu Prvenstva Hrvatske započeo trkom u Makarskoj gdje je u svojoj klasi ostvario plasman na treće mjesto. Razlog za nešto lošiji rezultat od očekivanog je pucanje kućišta mjenjača, a Tuzlak je na raspolaganju imao samo tri stepena prenosa. Pred trku u Kotoru nije bilo dovoljno vremena za popravku pravog trkačkog mjenjača, pa je u svoju Integru Type R ubacio obični, serijski mjenjač s izuzetno dugim prenosom, što ga je prilično „unazadilo“ po pitanju performansi.

 • Subotnji treninzi u Kotoru, voženi su po sunčanom vremenu i prilično visokim temperaturama. Živa na termometru je pokazivala 28 stepeni, što ipak nije najekstremnije kada je ova trka u pitanju. Prvi trening je služio za upoznavanje sa stazom koju vozi po prvi put, a već na treninzima je bilo jasno da Mujkanović nema nikakve šanse za neki visočiji plasman u generalnom plasmanu, obzirom na dug prenos serijskog mjenjača.

  Na drugom treningu, Mujkanović je pojačao tempo, ali je u jednoj od šikana imao slabiji udarac u gume koji nije ozbiljnije oštetio njegovu Hondu. Uprkos svemu, Mujkanović je imao sigurnu prvu poziciju u klasi 6a u kojoj ga njegovi konkurenti nisu mogli pratiti.

  Nedjelja je bila praktično repriza svega viđenog u subotu, ali ovoga puta bez incidenta u šikanama. Dvije ujednačene, precizne , a na kraju će se ispostaviti i pobjedničke vožnje dovele su Tuzlaka do prvog trijumfa u Prvenstvu Hrvatske i klasi 6a. Obzirom na to da su obojica takmičara, koji su prošlu trku bili ispred Mujkanovića, preskočila trku u Kotoru, Mujkanović je ovom pobjedom preuzeo i vodeću poziciju u klasi, a osvojeni su i važni bodovi za grupu 6 u kojoj nastupa.

  „Zadovoljan sam ishodom trke. Nisam imao nikakvo predznanje o stazi osim onoga koje sam stekao na simulatoru. Trojica je legendarna staza i to mi je bio motiv više. Znao sam da ću imati ograničene mogućnosti obzirom na to da sam vozio s običnim, serijskim mjenjačem, ali na kraju smo uspjeli odnijeti pobjedu u klasi i uzeti vrijedne bodove za grupu. Zadovoljan sam kako napredujem s novim automobilom. Već u Makarskoj mi je bilo jasno da smo Integra i ja „kliknuli“, a pobjeda sa serijskim mjenjačem to potvrđuje. U Skradinu bih trebao imati gotov trkački mjenjač pa bih trebao biti i konkurentniji u okviru grupe. Stazu u Skradinu jako dobro poznajem i volim i nadam se da ću uspjeti da ponovim rezultat iz Kotora.“, zaključio je Mujkanović.

  Naredna trka za Prvenstvo Hrvatske se vozi u Skradinu, 4./5.6.2022. godine, a Mujkanovića prije toga očekuje nastup na trci autoslaloma u Jajcu već narednog vikenda na Plivskim jezerima, koji će više služiti kao lagani trening, obzirom na to da Mujkanoviću autoslalom nije primarna disciplina.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje